Na odseku med Mestinjem in Golobinjekom, v naselju Pristava v občini Šmarje pri Jelšah, je ta čas še vedno postavljena delna cestna zapora. Tam namreč potekajo gradbena dela, v okviru katerih bodo zgradili pločnik in križišče z levim zavijalnim pasom. Naložbo, ki je v celoti vredna dobrih 151.000 evrov, v višini slabih 119.000 evrov financira Direkcija RS za infrastrukturo, občina Šmarje bo k temu prispevala dobrih 32 tisočakov. Kot so povedali na direkciji, bo naložba predvidoma končana do maja.

Ta čas pa je delna zapora postavljena tudi v Grobelnem, med občinama Šentjur in Šmarje, natančneje v Završah, kjer direkcija gradi pločnik in avtobusno postajališče. »V okviru te naložbe bo urejena dvosmerna kolesarska steza, ki se bo navezala na obstoječo traso stare ceste iz Grobelnega. Na desni strani bo urejen hodnik za pešce in kolesarje. Do novega avtobusnega postajališča na levem robu ceste bo zgrajen pločnik, ki se bo navezoval na novo urejeni hodnik za mešani promet. Vrednost naložbe znaša dobrih 140.700 evrov, dela pa naj bi končali do konca maja,« pravijo na direkciji.

Jezni zaradi neuresničenih obljub

V teh dneh pa so že končali dela na tako imenovanem Halarjevem hribu, kjer so tik ob glavni cesti med Šentjurjem in Šmarjem uredili avtobusni postajališči in zgradili 190 metrov pločnika. Zato tudi delne zapore ceste na tem odseku ni več. »V dolžini 120 metrov bo urejena dvosmerna kolesarska steza, široka dva metra, tako pločnik kot kolesarska steza pa se bosta navezala na že obstoječo infrastrukturo za pešce in kolesarje. »Naložba, vredna dobrih 162.000 evrov, bo predvidoma končana do konca aprila,« zagotavljajo na direkciji.

Medtem pa Šentjurčani še čakajo, da bo država izpolnila obljubo in zgradila tudi pločnik od Grobelnega do Stopč. Ta jim je bil obljubljen že v času, ko so gradili nadvoz čez železniško progo v Grobelnem, na kar so prebivalci Kozjanskega čakali več kot desetletje. Decembra 2015 pa ga tudi dočakali, s čimer se je pretočnost prometa od Celja proti Kozjanskemu in Obsotelju zelo povečala, saj dolgotrajnega čakanja pred več zapornicami ni več.

Že ob odprtju nadvoza pa je direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko šentjurskemu županu Marku Diaciju zagotovil, da bodo v roku dveh let tudi ob glavni cesti v Grobelnem zgradili pločnik s kolesarsko stezo. Zato krajani ob odprtju nadvoza tudi niso protestno zaprli ceste, ker je gradnja pločnika izpadla iz projekta.

A na direkciji zagotavljajo, da je za ureditev hodnika za pešce, kolesarske steze in vseh priključkov projektna dokumentacija že izdelana. »Trenutno pridobivamo potrebna zemljišča. Tako razpis kot tudi sama gradnja pa sta predvidena še v tem letu,« še pojasnjujejo na direkciji za infrastrukturo.