eseniški hokejisti so na pragu nove državne zvezdice. V finalni seriji na tri zmage so slavili tudi na drugi tekmi, prvi zaključni plošček za vrnitev krone v Zgornjesavsko dolino pa bodo imeli že v sredo na tivolskem ledu. Potem ko so železarji Olimpijo na uvodu finala ugnali kar z 10:5, so bili sinoči v vroči Podmežakli pred več kot 3000 navijači boljši s 6:3.

Jesenice so se v dosedanjem poteku finala izkazale kot hitrejša in odločnejša ekipa, ob tem pa je treba podčrtati, da je letošnja serija med tradicionalnima tekmecema za državni naslov po kakovosti znova med skromnejšimi v zgodovini slovenskega prvenstva. Ljubljanski trener Bojan Zajc je po polomiji na premieri dejal, da bo posegel po spremembah v moštvu, vendar opaznejših premikov ni izvedel. V taktični pripravi na tekmo ga je opazno prehitel jeseniški trener Nik Zupančič, ki je svoje moštvo izdatneje motiviral za dvoboje z največjim tekmecem. Olimpija je zaradi kaosa v klubu očitno tako raztresena, da je na dobri poti, da bo naslov prvaka predala celo brez pretiranega odpora. Doslej še z ničimer ni upravičila slovesa edinega slovenskega moštva, ki nastopa v najvišjem mednarodnem tekmovanju v regiji.

Olimpija se je že v uvodni tretjini gostovanja v Podmežakli počutila kot na vrtiljaku. Jeseničani so v celoti narekovali ritem igre in z domiselnostjo iskali pot do gola, vendar so bili pri tem nepozorni v obrambnih vrstah. Ljubljančani so stavili samo na protinapade, kar jim je prineslo dva zadetka in na odmor so odšli le z golom zaostanka (2:3). Gostje so v nadaljevanju resda pokazali nekaj več ambicij v napadu, vendar jim brez prave odločnosti nikdar ni uspelo izničiti jeseniške prednosti. Železarji so v drugi tretjini že zbežali na 4:2, a se je Olimpija hitro vrnila, končni udarec pa je sledil v zadnjem delu, ko so gorenjski hokejisti z zrelo igro umirili nalete nasprotnikov in jim nasuli še dva gola. Podmežakla je rajala kot v starih časih, poklapanim Ljubljančanom pa pred tretjo tekmo ne ostane več veliko možnosti za zasuk.

»Smo v dobrem položaju, vendar je vedno najtežje zmagati na zadnji tekmi. Olimpija je ranjena, a nevarna. Nihče nam ne bo ničesar podaril, na kar sem opozoril igralce. Želimo izkoristiti že prvi zaključni plošček. Domače občinstvo nas je poneslo, zato smo na začetku naredili tudi nekaj napak v obrambi, vendar smo se kasneje zbrali. Kakovost finala? Če bi oba finalista nastopala v alpski ligi, bi bila prav gotovo pri vrhu,« je komentiral jeseniški trener Nik Zupančič. Na izjave iz tabora Olimpije je bilo treba čakati nekoliko dlje, saj je bila delegacija Olimpije na Jesenicah tako skromna, da ni bilo nikogar, ki bi vzpostavil stik z mediji. »Jesenice so zasluženo povedle z 2:0 v zmagah, vendar se ne bomo predali do konca. Pozna se nam, da smo zunaj tekmovalnega ritma. Šele v drugi tretjini smo zaigrali, kot znamo, vendar so nas na koncu odnesle kazni, da nam ni uspelo ujeti priključka. Klub je v zahtevnem obdobju, letošnja sezona je še bolj mučna kot lani,« je komentiral trener Olimpije Bojan Zajc.