Uresničil se je najbolj črn scenarij slovenske teniške reprezentance v Davisovem pokalu. Slovenija v Južni Afriki ni osvojila nobenega dvoboja ter končala ekipno sezono s porazom z 0:5. V petih dvobojih je slovenska reprezentanca osvojila le dva niza, kar štiri dvoboje od petih pa so Južnoafričani dobili brez izgubljenega niza. Slovenija je ohranila sloves prijaznega gosta, saj je nazadnje v Davisovem pokalu zmagala v gosteh pred sedmimi leti v Litvi, na zadnjih osmih dvobojih pa je zmagala le dvakrat.

Južna Afrika je dvoboj v svoj prid odločila v soboto, ko sta Raven Klaasen in Ruan Roelofse upravičila vlogo favoritov ter brez težav premagala Tomislava Ternarja in Tilna Žitnika. Slovenski selektor je tudi včeraj v Centurionu v boj poslal Žitnika in Ternarja, ki nista bila kos južnoafriškima tekmecema. Slovenska reprezentanca je klavrno končala boje v Davisovem pokalu, saj je doživela blamažo proti reprezentanci, ki ima v svojih vrstah najvišje uvrščenega igralca na 274. mestu svetovne lestvice (Lloyd Harris).

Negativna zgodba se je začela že pred dolgim potovanjem, ko sta Blaž Kavčič in Blaž Rola odpovedala nastope za slovensko reprezentanco. Kakšna bi bila usoda Slovenije v Centurionu z njuno prisotnostjo, je hipotetično vprašanje, a je dejstvo, da je bila klima v moštvu slaba. Bolj kot o sami taktiki se je več tednov iskalo vzroke, zakaj je prišlo do takšnega položaja. Slovenija bo prihodnje leto znova igrala v drugi evro-afriški skupini, saj si je zagotovila obstanek z zmago proti Monaku.

»Ko je Grega Žemlja prvi dan izgubil dvoboj, je bilo jasno, da bomo težko ostali neporaženi. Tudi če bi Žemlja dvoboj dobil, bi težko premagali Južno Afriko, ki nas je pred leti premagala z enakim rezultatom, čeprav smo tekmovali v precej močnejši zasedbi,« pravi Blaž Trupej ter opozarja: »Za takšno postavo Slovenije je druga evro-afriška skupina realno tekmovanje. Če ne bomo spremenili mišljenja, se bo lahko zgodilo, da bomo še nazadovali.«

V svetovni skupini Davisovega pokala ni bilo presenečenj. Favoriti so upravičili vlogo favoritov. Srbija je na krilih Novaka Đokovića, Viktorja Troickija in Nenada Zimonjića gladko premagala oslabljeno Španijo. Francozi so Veliki Britaniji, ki je igrala brez Andyja Murrayja, odčitali lekcijo, Avstralci pa so bili boljši od ZDA. V Perthu se je izkazal Nick Kyrgios, ki v družbi avstralskega kapetana Lleytona Hewita igra kot prerojen. Še najbolj so se morali za napredovanje v polfinale potruditi Belgijci, ki so šele včeraj strli odpor žilavih Italijanov, ki so prav tako igrali brez svojega prvega moža Fabia Fogninija.

2. evro-afriška skupina, 2. krog: Južna Afrika – Slovenija 5:0; Harris – Urbanija 6:1, 6:1, 6:2, Scholtz – Žemlja 3:6, 6:7 (1), 7:6 (6), 7:6 (4), 7:6 (7), Klaasen, Roelofse – Ternar, Žitnik 7:6 (6) 6:2, 6:4, Harris – Žitnik 6:3, 6:3, Scholtz – Ternar 6:2, 6:4, svetovna skupina, četrtfinale: Avstralija – ZDA 3:2, Srbija – Španija 4:1, Francija – Velika Britanija 4:1, Belgija – Italija 3:2, polfinalna para: Avstralija – Belgija, Francija – Srbija.