Pet medsebojnih obračunov sta v letošnji sezoni že odigrali Olimpija in Krka, danes pa ju v 5. krogu lige za prvaka čaka šesti. Ljubljančani so bili do sedaj boljši trikrat, saj so zmago slavili na obeh obračunih v ligi ABA in v finalu pokalnega tekmovanja, medtem ko so Novomeščani dobili tekmi v rednem delu državnega prvenstva. Sodeč po izidih v ligi za prvaka in trenutnem stanju v moštvu pred drevišnjim gostovanjem v Tivoliju veljajo za favorita. V preostalih dveh obračunih bo Rogaška gostila Helios, Hopsi pa Zlatorog.

Po visokem porazu v Laškem trener Olimpije Gašper Okorn ni varčeval z ostrimi besedami na račun svojih igralcev. Na srce jim je položil, naj razmislijo o tem, česa si v prihodnosti želijo in kakšni so njihovi cilji. Igro je označil kot skrb zbujajočo, hkrati pa ocenil, da lahko hitro znova pridejo na pravo pot. Tega si želi že proti Krki, a bo imel zaradi številnih zdravstvenih tegob precej oteženo delo. Devin Oliver, ki je izpustil tekmo v Laškem, tudi včeraj zaradi zvina gležnja še ni treniral in je le opravljal terapije. Težave s hrbtom ima center Nikola Janković, ki igra s pomočjo protibolečinskih injekcij, za nameček pa je zbolel še Gregor Hrovat. Pričakovati gre, da bo omenjena trojica kljub vsemu jutri nastopila, a je vprašanje, koliko bo lahko pripomogla k Olimpijini igri, v kateri sicer Okorn rotira zgolj osem košarkarjev.

S slednjim se v Krkinem taboru pretirano ne obremenjujejo. Trener Simon Petrov namreč največ energije še vedno posveča uvajanju svojih principov v igro Novomeščanov. Nekaj so jih košarkarji Krke že usvojili in jih uspešno prenesli na tekme, nekaterih pa še ne. Dolenjsko moštvo je tudi zavoljo tega pred dvema krogoma klonilo na gostovanju v Laškem proti Zlatorogu, medtem ko jim je med tednom na kolena uspelo spraviti do tedaj neporaženo Rogaško. 41-letni Novomeščan računa, da bo Krka po njegovih željah igrala do začetka polfinala, ob tem pa kuje načrt za osvojitev Tivolija, s čimer bi velikega rivala pahnil v krizo. Za uresničitev tega bodo morali košarkarji Krke igrati predvsem veliko bolj zbrano v napadu. Na obračunu proti Rogaški so namreč izgubili kar 21 žog, na tekmah v ligi za prvaka pa jih povprečno skoraj 18.

Liga Nova KBM, za prvaka, 5. krog, danes ob 18. uri: Olimpija – Krka, ob 19. uri: Rogaška – Helios, ob 20. uri: Hopsi – Zlatorog, za obstanek, 5. krog: Portorož – LTH Castings 81:86 po podaljšku (21:18, 36:32, 63:58, 75:75; Škerbec 22; Grubelić 20), danes ob 19. uri: Tajfun – Primorska, ob 20. uri: Podčetrtek – Portorož.