Kako malo je bilo treba, da se je monotona slovenska nogometna scena prebudila, razkriva zmaga Olimpije na prvi tekmi polfinala slovenskega pokala proti večnemu rivalu Mariboru. Ljubljana po vseh velikih pretresih in neuspehih spet diha z nogometom. Olimpija ni le tekla, se borila in znojila, ampak se je vrnila h koreninam in končno igrala nogomet. Maribor vendarle ni tako premočan, kot je nakazovala prednost 13 točk pred prvim zasledovalcem. Novi trener Olimpije Safet Hadžić je s prvo zmago spomladi na noge znova dvignil navijače in obudil upe, da sezona še ni povsem zavožena. Maribor je zapadel v krizo, saj je na zadnjih štirih tekmah na vsaki dosegel le po gol. Zmaga proti zadnjim Radomljam, remija v Celju in Krškem ter poraz v Ljubljani, kjer je Luka Zahović pri vodstvu z 1:0 s strelom čez gol zapravil napredovanje v finale že pred povratno tekmo v sredo v Ljudskem vrtu.

KRŠKO – RUDAR danes ob 16. uri, sodnik: Vinčić

Zelo pomembna tekma dveh klubov, ki jima za vrat diha Aluminij na devetem mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim moštvom druge lige. Oboji imajo tujega vlagatelja, Krško iz Švice, Rudar pa iz Srbije, o katerih se zelo krešejo mnenja. Krško je po menjavi uspešnega trenerja Tomaža Petroviča, ker ni hotel sestavljati ekipe po nareku vlagateljev iz Švice, na treh tekmah osvojilo kar sedem točk. Novi vlagatelji želijo predvsem služiti s prodajo igralcev, kar pomeni, da v prihodnosti ne bodo več razvijali igralcev za druge klube, torej takšnih, ki sta jih Maribor (Vuklišević, Pušaver, Kramarič) in Rijeka (Dangubić) posodila v Posavje. Velenjčani imajo po kakovosti precej boljšo zasedbo, kot je sedmo mesto na lestvici in zgolj 32 osvojenih točk. Izkupiček v Krškem bo odvisen od učinka napadalcev Dominika Glavine in Johna Maryja, ki se je v prejšnjem krogu proslavil v Radomljah s tremi goli v štirih minutah in pol, kar je nov rekord slovenske lige. Skupaj sta dosegla kar 27 od 39 golov Rudarja v letošnji sezoni. Krško je strup za Rudar, saj so Velenjčani še brez zmage na sedmih tekmah: pet porazov in dva remija.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Dušak, Sadiković, Škrbić, Dangubić, Mujan, Gatarič, Vuklišević, Šturm, Kramarič, Kovačič. Rudar: Radan, Iharoš, Billong, Mužek, Crnčič, Bolha, Babić, Vručina, Tolimir, Trifković, Mary. Naš namig: 1.

RADOMLJE – DOMŽALE danes ob 18. uri, sodnik: Ponis

V občinskem derbiju bodo še posebno motivirani Domžalčani. Radomlje so edino letošnjo zmago v ligi dosegle prav proti sosedom konec novembra lani. Lokalni derbi je tekma, v kateri imajo varovanci trenerja Simona Rožmana veliko priložnost za popolno strelsko prebujenje. Že vso pomlad se zelo mučijo z učinkovitostjo, saj letos še na nobeni tekmi niso dosegli več kot dveh golov. Domžalčani so med tednom v prvi tekmi polfinala z zmago proti Krki z 2:0 upravičili vlogo favorita, trener Rožman pa bo znova posegel po rotacijah. Prvokategornike bo spočil za povratno pokalno tekmo v torek v Novem mestu. »Radomlje so proti nam vselej dodatno motivirane. V ekipi bodo tisti, ki se bodo maksimalno borili za domžalski dres. V svojem stilu bomo poskušali stisniti tekmeca pred njihov gol. Če bo steklo še napadalcem, nam bo veliko lažje,« napoveduje trener Domžal Simon Rožman. Za tekmovalni cilj nima le osvojitve pokala, ampak tudi naslov podprvaka.

Verjetni postavi – Radomlje: Ivačič, Ejup, Jazbec, Primc, Jakovljević, Balić, Barukčič, Krcić, Janković, Šipek, Nunić. Domžale: Milić, Širok, Halilović, Elsner, Brachi, Husmani, Batrović, Žužek, Repas, Franjić, Firer.

Naš namig: 2.

KOPER – MARIBOR danes ob 18. uri, sodnik: Obrenović

V Ljudskem vrtu pravijo, da jih poraz na pokalnem derbiju v Stožicah ni zamajal. Precej bolj kot z Olimpijo in gostovanjem na Bonifiki se ubadajo z lastno igro in problemi. Ne glede na prednost trinajstih točk vijoličasti namreč vedo, da s težavo zabijejo drugi, odločilni gol, ki bi potrjeval njihov letošnji položaj.

»Želim, da napadalci zabijajo in da jim asistiram,« se ponuja Dare Vršič, strelec treh od zadnjih štirih zadetkov. Ne skriva, da je to njegova najboljša sezona (9 golov, 11 asistenc). Morda zdaj še posebej računajo nanj tudi soigralci v napadu? »Že moj položaj na igrišču kaže, da je najbolj pomemben za ustvarjanje ugodnih situacij napadalcem.« Opazen je tudi padec strelske forme Luke Zahovića, ki mu Darko Milanič vztrajno namenja 90 minut, čeprav je zapravil priložnosti proti Radomljam, Krškemu in Olimpiji. »Ne mislim, da bi Luki pomagal s tem, da bi ga posadil na klop – kako bo pa tam zadel? Verjamem, da ni izgubil vere vase,« pravi trener Maribora, ki ne bo mogel računati na kaznovanega Rodriga Defendija.

Koprčani so letos pustili dober vtis proti Mariboru, a vsakič tudi vse tri točke. Če je Igorja Pamića lahko spomladi najprej veselila serija neporaženosti, je kanarčke vseeno negativno presenetil domači poraz s Krškim in neučinkovita igra proti Gorici.

Verjetni postavi – Koper: Antolović, Pučko, Datković, Gregov, Horvat, Pranjić, Kokorović, Hodžić, Ibričić, Pekuson, Križman. Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Hotić, Vrhovec, Pihler, Vršič, Novaković, Zahović. Naš namig: 2

ALUMINIJ – GORICA jutri ob 15. uri, sodnik: Borošak

Je prehitevala zmaga ali zamujalo dokončanje tribune, ko je v Kidričevem vse tri točke pustila Olimpija? Tokrat bo vse nared za dvojno slavje: prvi del bo svečano odprtje novega objekta, drugi naj bi bila ponovitev nedeljske predstave. Oba sta naložbi v prihodnost, saj se s prvo tudi športni park v Kidričevem kot zadnji med prvoligaši uvršča med stadione s pokrito tribuno, druga je iskanje točk za preboj na rešilno osmo mesto.

Odmeven uspeh proti Olimpiji je vsekakor primerna popotnica, njegova nadgradnja bi obenem pomenila tudi novo poglavje v medsebojnih dvobojih z Gorico, ki je dobila kar pet od zadnjih šestih tekem, pa še predlansko kvalifikacijsko za obstanek. Septembra so sicer Kidričani serijo ničel ustavili z remijem, tokrat bi utegnila biti samo točka premalo, saj bi jim lahko osmo Krško z morebitno domačo zmago proti Rudarju pobegnilo na sorazmerno velike štiri točke prednosti.

Gorica nima za seboj samo uspešne serije tekem z Aluminijem, ampak tudi niz spomladanskih zmag, ki jo je ob spodrsljajih Olimpije in Domžal pripeljal blizu tekmecev. Miran Srebrnič je ekipo dobro povezal med seboj, na enajsterico pritiskajo igralci s klopi in ofenzivni vezist Amarachi Osuji ob tem poudarja: »Konkurenca je ostra, vsi smo dobro pripravljeni in vsi si želimo igrati, kar je pravzaprav svojevrstna težava za trenerja.«

Verjetni postavi – Aluminij: Janžeković, Kramer, Vrbanec, Bizjak, Damiš, Turkalj, Krajnc, Tahiraj, Jakšić, Kocić, Mensah. Gorica: Sorčan, Celcer, Boben, Kavčič, Curk, Filipović, Kolenc, Grudina, Osuji, Kapić, Burgić. Naš namig: 2.

CELJE – OLIMPIJA jutri ob 16.55, sodnik: Žnidaršič

Trener Olimpije Safet Hadžić je največjo potezo naredil s tem, ko je Olimpijo vrnil h koreninam, da je najprej ljubljanski klub. Kot nekdanji nogometaš dobro ve, kaj za igralca, ki je Ljubljančan, pomeni tekma z Mariborom. V pripravi na tekmo je igralce psihološko dvignil, da je bila slačilnica nabita z energijo. V začetni enajsterici je bilo šest Ljubljančanov (Vodišek, Mitrović, Jurčević, Bajrić, Kapun, Kirm) ter zaradi odpisanosti motivirana Wobay, ki mu je kot trener z občutkom namenil vlogo, ki pripada igralcu s sveto številko deset, in Zarifović, ki je z odločnostjo nagnal strah v kosti Zahoviću. Posebej je motiviral Benka, da je imel krvava kolena, nato pa so tudi zimske okrepitve videle, kaj pomeni derbi, da so kot rezervisti z znanjem pripomogli k rezultatskemu preobratu. »Ena zmaga proti Mariboru ne pomeni še nič. Popravilo se je vzdušje, lažje je delati. Ker smo Olimpija, gremo po tri točke. Celje je zelo neugoden tekmec, zato bomo morali za zmago pokazati vse, kar znamo,« napoveduje trener Olimpije Safet Hadžić. Celjani so med tednom dobili nov upravni odbor, v katerem imajo vse vzvode odločanja ukrajinski vlagatelji, izgubili pokrovitelja Cinkarno in za eno tekmo ostali brez trenerja Igorja Jovičevića, ki bo zaradi kazni jutrišnjo tekmo moral spremljati s tribune.

Verjetni postavi – Celje: Kotnik, Vidmajer, Travner, Džinić, Barišić, Pišek, Cvek, Cvijanović, Podlogar, Volaš, Požeg Vancaš. Olimpija: Vodišek, Klinar, Mitrović, Bajrić, Štiglec, Cretu, Kapun, Wobay, Kirm, Eleke, Benko. Naš namig: 2.