»Prvega gosta že imamo,« se je včeraj pohvalil direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič. V recepciji po prenovi ponovno odprtega kampa se je po njegovih besedah oglasil kmalu potem, ko so jo odprli. »Prvemu gostu smo namenili darilce.« Že danes pa pričakujejo nove goste, ki bodo ostali na daljših počitnicah.

Medtem ko nam je Ambrožič razkazoval novosti in opisoval načrte, se je v okolici Šobčevega bajerja nabralo nekaj sprehajalcev, saj je to priljubljen kotiček tudi za domačine. »Prav pogrešali smo sprehode, ko je bil kamp zaprt,« je povedala ena od obiskovalk. Domačine je dejstvo, da so lastniki (Turistično društvo Lesce) jeseni zaprli vse prehode skozi območje, močno razjezilo in nekaj besnih pisem smo prejeli tudi v naše uredništvo. »Ni šlo drugače, po kampu smo imeli več gradbišč in okolica je bila nevarna za sprehajalce. Nikakor jih nismo želeli prikrajšati za užitke, predvsem smo imeli v mislih njihovo varnost,« pojasnjuje Ambrožič.

Stroji naj bi kmalu ponovno zabrneli

Kar okoli milijon evrov so stala vsa dela, ki so jih opravili od jeseni do tega tedna, ko se je iz kampa odpeljal še zadnji delovni stroj. »Vidi pa se bolj malo,« pravi direktor. Med najbolj očitnimi novostmi je lesena ploščad na jezeru, znotraj katere sta dva otroška bazena. V podobnem slogu in izdelan iz lesa naj bi bil tudi bližnji osrednji objekt, za katerega so že objavili poziv tako za gradnjo kot za potencialne najemnike nove restavracije, ki naj bi delovala v njem. Graditi naj bi ga začeli že sredi letošnje sezone, prihodnje leto pa naj bi objekt zaživel. Staro restavracijo bodo porušili in na njenem mestu uredili tako imenovani komfortni kamp – parcele bodo imele vsaka svoj priključek za elektriko, vodo, morda plin, svojo kanalizacijo, opremljene bodo s s sanitarijami in morda tudi s savnami in manjšimi velnesi – in seveda bodo imele tudi višjo ceno, namenjene bodo zahtevnejšim gostom

V novem objektu bodo uredili tudi trgovino, obdajala ga bo prostrana lesena terasa s plesiščem, ob njem pa bo tudi prireditveni prostor. Ob kampu bodo v bližini teniških igrišč, ki so letos dobila svoje sanitarije in garderobo, uredili še večje otroško igrišče in trim stezo. Po besedah predsednika Turističnega društva Lesce Zlatka Kavčiča načrtujejo tudi obnovo hipodroma. Kot pravi Ambrožič, pa naj bi po novem za goste, ki imajo prikolice v kampu postavljene vso sezono in za bivanje plačujejo tako imenovan pavšalni znesek, uredili skupni prostor.

S čistilno napravo prijazni tudi okolju

Med pomembnejšimi novostmi, ki že delujejo, pa je nova čistilna naprava. Cisterne, prilagojene različni obremenjenosti glede na število gostov, so skrite pod zemljo, pomožni objekti na robu kampa pa so leseni in ne kazijo njegove podobe. Posodobili so tudi sanitarije ter otoke za ločeno zbiranje odpadkov, kmalu bodo ločevanje omogočali tudi koši za smeti. »Želimo se približati delovanju brez odpadkov,« pojasnjuje Ambrožič. Obnovili so še kanalizacijsko in vodovodno omrežje, položili električno napeljavo in optični kabel, uredili novo plinovodno omrežje. »Prenovili smo srce kampa,« dela, ki so jih pozimi ovirale nizke temperature, povzema Ambrožič.

Sicer pa so po Kavčičevih besedah z lansko sezono na Šobcu zadovoljni. Kljub vremenskim nevšečnostim sredi poletja je bila sezona rekordna po številu gostov, ne pa tudi po številu prenočitev. Kamp je obiskalo 28.246 gostov, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Gostje, največ je Nizozemcev in Nemcev, so prenočili 87.421-krat, kar je odstotek več kot leto prej, v povprečju pa so v kampu ostali tri dni, kar je nekoliko manj kot leto prej. Sicer pa Šobec v občini Radovljica poskrbi kar za dve tretjini vseh prenočitev.