Ostaja pa dejstvo, da naša država in s tem naši lokali nimajo ocen v najprestižnejšem svetovnem vodniku Michelin. Duhoviti minister Počivavšek, v katerega resor spada turizem, meni, da se država s tem ne bo ukvarjala, nasprotno od njegovih hrvaških kolegov, ki trdijo obrnjeno. Kot pri teranu, če se še mi pošalimo. Hrvati imajo samo eno restavracijo z Michelinovo zvezdico, preostalih 36 pa ima za oceno različno število vilic in žlic, kar je znak za prestižnost posameznega lokala. Od ena do pet – od »udobne« do »razkošne«. Na Hrvaškem je najboljša restavracija dobila oceno treh vilic in žličk. Danes smo za vas izbrali deset restavracij na naši celini, ki imajo ob treh zvezdicah tudi pet vilic in žličk, kar je najvišja ocena, ki jo lahko ponudi Michelin. Mimogrede, podatek za naše državne turistične delavce – poleg Slovenije Michelinovega kulinaričnega in hotelskega vodnika v Evropi nima še nekaj držav: Bosna, Srbija, Kosovo, Albanija, Belorusija, Slovaška, Ukrajina, Romunija, Turčija, Črna gora in baltske države.

La Pergola, Rim

V začetku leta smo objavili pogovor s Heinzem Beckom, kuharjem in ustvarjalcem iz rimske restavracije v hotelu Rome Cavalieri. Nemški mojster je prišel v Rim pred več kot 20 leti in počasi osvojil vse mogoče nagrade. Tretjo Michelinovo zvezdico leta 2006. »Izvrstna restavracija nad večnim mestom v čudovitem okolju s panoramsko streho, vrt skupaj z mediteransko kuhinjo vedno strastnega Heinza Becka, ki sistematično išče najkakovostnejše sestavine in dodaja odmerek ustvarjalnosti, se zliva v La Pergolo. Uspeh restavracije govori sam zase,« so zapisali pri Michelinu, kjer natančno vedo, da je La Pergola z božanskim pogledom na Vatikan tam spodaj kronično razprodana. Treba pa je vedeti, da ne gre za klasično rimsko oštarijo, da so gostje vse pogosteje bogataši iz Rusije in Azije. Kaj pa cene v La Pergoli? 245 evrov na osebo vam za degustacijski meni desetih jedi računa kuhar, ki ima svoje izpostave tudi v Franciji in Aziji, kjer recimo njegov goveji zrezek stane tudi več kot 500 evrov. Mimogrede, v Italiji je osem restavracij, ki imajo tri Michelinove zvezdice, in ob La Pergoli le še ena, ki ima ob tem še pet vilic in žličk.

Paul Bocuse, Collonges-au-Mont-d'Or

V predmestju Lyona domuje za mnoge najboljši še živeči kuharski mojster na svetu. Pri 91 letih sicer ni tako živahen, a njegovi recepti ostajajo. Bocuse, ki je tretjo zvezdico dobil leta 1965, ima kot ambasador francoske kuhinje vsa najvišja državna odlikovanja, na jedilniku pa so tudi vse njegove legendarne jedi, vključno s tartufovo juho iz leta 1975. Tu so še piščanec v govejem mehurju, foie gras, kuhan telečji kotlet z ledvičkami, golob na žaru… Cene menijev so od 170 evrov za štiri do 270 evrov za sedem konkretnih klasičnih legendarnih jedi.

Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz

Zelo težko je oceniti, katera od premnogih restavracij, ki jih vodi slavni Alain Ducasse, je najbolj razkošna, a v seštevku ocen, ki jih ponujajo strokovnjaki, bi lahko bila ta v Parizu. Ducasse ima namreč pod sabo kar 15 lokalov v Franciji, tri v Monte Carlu, po dva v Londonu in ZDA ter štiri v Aziji. Kosilo treh jedi na Plaza Athénée stane 210 evrov, morski meni treh jedi, sira in sladic pa 390 evrov. Nerodno drage so posamezne kreacije, recimo sveži britanski škampi z zlatim kaviarjem za 200 evrov za porcijo. Za moško publiko je obvezen suknjič.

Le Cinq, Pariz

Ena najprestižnejših restavracij na svetu je po oceni revije Restaurant letos končala šele na 80. mestu na svetu. A Cinq ima tri zvezdice in pet priborčkov po Michelinu ter izredno visoke standarde. Že to, da domujejo v hotelu Jurija V. – Four Seasons, ima svojo ceno. Degustacija devetih jedi je 310 evrov, drugače je najdražji biftek avstralskega goveda z mocarelo in paradižnikom: 180 evrov na osebo. Najdražje vino na karti je liter in pol petrusa iz Pomerola. Cene ne izdajo, v vinotekah po svetu jo je najti za 14.000 evrov.

Auberge de l'Ill, Illhaeusern

V Alzaciji imajo eno najstarejših restavracij, ki ima tri Michelinove zvezdice. Dobili so jo leta 1967 v času kuharskih mojstrovin Paula Haeberlina, velikega prenovitelja alzaške in francoske kuhinje. Tudi zaradi tega imajo na jedilniku nekaj starejših jedi, od piščanca v govejem mehurju do jedi s tartufi, od žab do vseh vrst gosjih jeter, ki jih posebej pripravljena (za 219 evrov) lahko odnesete domov. Kosilo štirih jedi je okoli 140 evrov, Auberge de l'Ill pa ima tudi nekaj podružnic, od tega tri na Japonskem.

Épicure, Pariz

V pariškem hotelu Bristolu se lahko pohvalijo z restavracijo, ki ima tri zvezdice in pet priborčkov, vendar je po ocenah revije Restaurant šele na 96. mestu na svetu. Daleč za Hišo Franko. A degustacijski meni je veliko dražji kot v Kobaridu: pri Epicurju hočejo, da ste oblečeni v suknjič in da za sedem jedi plačate 340 evrov. Najdražja jed je piščanec, spektakularno kuhan v govejem mehurju. Dve osebi bosta zanj odšteli 290 evrov (s prilogo). Porcija kaviarja je 190 evrov. Mimogrede, sobe v hotelu, kjer ste pomalicali, stanejo od 1000 do 5500 evrov – na noč.

Enoteca Pinchiorri, Firence

Ime lokala zavaja, Pinchiorri ni nekakšen vinotoč, ampak ena najuglednejših restavracij na svetu. Tako kot je Toskana ena najbolj obiskanih turističnih destinacij. »Že desetletja Pinchiorri predstavlja razkošje in visoko tako italijansko kot toskansko kuhinjo, podprto z eno najboljših vinskih kart na svetu,« pravijo pri Michelinu. In jasno, gre za eno najdražjih med današnjimi restavracijami: meni z osmimi hodi in (samo) štirimi kozarci vina je 425 evrov. Kaj pa posamezne jedi? Sladica iz kozjega, bivoljega in kravjega mleka vas bo recimo stala 35 evrov.

Alain Ducasse at The Dorchester, London

Kuharski velemojster, ki je svoje podružnice odprl po vsem svetu, je uspel v Londonu z edino restavracijo na Otoku, ki ima tri zvezdice in pet priborčkov. Za štiri jedi boste odšteli 120 funtov. Sedem jih je 140 funtov, čeprav v vodniku piše, da se da dobro jesti že za 60 funtov. Prebrali smo, da je Ducasse poskrbel za toplo in sproščujoče ozračje, a je v restavraciji najti tudi prostor za tiste, ki si ne želijo širše družbe. Najdražja vina stanejo okoli 10.000 funtov, med večinoma francoskimi pa je tudi sauvignon Opoka Marjana Simčiča za 95 funtov.

Anne Sophie Pic, Valence

Stara restavracija na pol poti med Lyonom in Azurno obalo, kjer gredo Michelinove zvezdice iz roda v rod. Zgodovina pravi, da so prvo dobili leta 1934, drugo 1973 in tretjo 2007. Aktualna šefinja ima po Evropi skupaj devet različnih lokacij, v Valenceu, v Parizu ter po eno v Švici in na Otoku. Najstarejša je tudi najprestižnejša. Za 110 evrov dobite kosilo s pozdravčkom, z zelenjavno juho, morsko žabo in sladico. Za 330 evrov dobite devet jedi, v glavni vlogi je jastog. Brezhiben, sodoben slog jedi z veliko detajli.

Le Louis XV, Monte Carlo

Alain Ducasse, ki se je nehote prelevil v prvega zvezdnika naše rubrike, se poleti najraje suče na Azurni obali, v Monaku, v Hôtel de Paris. Pravijo, da je to restavracija, kjer pozabi na svoje ustvarjalne domislice in se preprosto prepusti sestavinam Sredozemlja. Med hladnimi jedmi so najdražji gamberoni iz bližnjega San Rema po 166 evrov, pokrovače stanejo 148 evrov, brancin je po 130 evrov, poparjena teletina 126 evrov, sladice 36 evrov… Morda je ugodneje naročiti degustacijski meni za 330 evrov, ki ima šest jedi.