Po nocojšnji uvodni tekmi Loka – Ribnica (23:25) bo koprska Bonifika v enem tednu že drugič gostila derbi. V prejšnjem krogu je Koper izgubil proti Celjanom (27:31), jutri upa na skalp Velenjčanov. Komaj 20-letni Aleks Vlah je Celju nasul osem golov, pred tekmo z Gorenjem pa pravi: »Znova bomo skušali priti do uspeha z našim najmočnejšim orožjem – hitro igro. Lani smo z Gorenjem nesrečno izgubili doma v končnici za prvaka, decembra v gosteh v osmini finala pokala. A zdaj smo v popolni zasedbi, nihče ni poškodovan, kar je razlog za optimizem.«

V Velenju so se bolj kot s Koprčani ubadali s kadrovskimi zadevami, saj so obelodanili, da bo v novi sezoni trenerja Boruta Plaskana nasledil Hrvat Željko Babić, okrepitev pa je reprezentant Jan Grebenc iz Ribnice. Babić je podpisal dveletno pogodbo, za Ivanom Vajdlom, Gregorjem Cvijičem, Markom Šibilo in Plaskanom pa je že peti trener Gorenja v zadnjih dveh letih. »Prihajam z dvema ciljema: osvajati lovorike in razvijati igralce v potencialne reprezentante Slovenije. Upam, da bosta že na EP 2018 na Hrvaškem igrala vsaj dva igralca Gorenja,« napoveduje 44-letni Hercegovec Željko Babić, nekdanji desnokrilni igralec, ki je bil z Zagrebom dvakrat prvak Evrope (1992, 1993). Kot trener je leta 2009 vodil Krško, a ker mu ni uspelo dobiti ustrezne trenerske licence, je kmalu odšel. Leta 2013 je za dve sezoni prevzel vodenje beloruskega Meškova, kot selektor Hrvaške pa je na lanskem EP na Poljskem osvojil bron. Po petem mestu na OI 2016 v Riu je na letošnjem SP v Franciji izgubil tekmo proti Sloveniji za bron, zaradi česar je dobil nogo. Poleg rokometnega znanja je znan tudi po neverjetno veliki religioznosti: je redni obiskovalec Medžugorja, za uspehe se vedno javno zahvaljuje bogu, Mariji in Jezusu, brat je duhovnik na Hvaru... Tudi s 24-letnim levim zunanjim igralcem Janom Grebencem je Gorenje podpisalo dveletno pogodbo (z možnostjo podaljšanja še za eno), Ribnica pa naj bi zanj menda zahtevala 50.000 evrov odškodnine.

V senci derbija bodo Celjani gostili Krko, ki v končnici še ni osvojila točke. Vse razen zmage pivovarjev bi bilo senzacija, v Zlatorogu pa se bo verjetnim novim delodajalcem predstavil desnokrilni igralec Jan Jurečič, s 154 goli prvi strelec rednega dela lige. Jurečič naj bi nasledil Blaža Janca, ki zapušča klub, tako kot Povilas Babarskas, Ivan Gajić, Arthur Patrianova ter mogoče tudi Miha Zarabec in Luka Žvižej, ki se še ni dogovoril za podaljšanje pogodbe.