Slovensko moško teniško reprezentanco čaka od danes do nedelje najpomembnejši letošnji ekipni dvoboj. V Centurionu se bo pomerila z Južno Afriko. Medsebojni izkupiček kaže, da sta obe reprezentanci precej uspešnejši na domačem terenu, saj sta vsaka po enkrat dobili dvoboj brez izgubljenega dvoboja.

Prednost Južne Afrike v boju s Slovenijo nista le domači teren in visoka nadmorska višina okrog 1800 metrov, ampak tudi oslabljena slovenska reprezentanca, ki je v nedeljo odpotovala v Južno Afriko brez Blaža Kavčiča in Blaža Role. »Ko se igralec odloči, da ne bo igral za reprezentanco, ne morem pomagati. Sestaviti jo moram z drugimi igralci. V Južni Afriki nas čaka težka naloga. Naš cilj ostaja uvrstitev v prvo evropsko-afriško skupino. Če ga želimo izpolniti, moramo premagati tekmeca,« pravi slovenski kapetan Blaž Trupej. Južna Afrika brez prvega igralca Kevina Andersona ni teniška velesila, saj je njihov najvišje uvrščeni igralec Lloyd Harris na 274. mestu svetovne lestvice.

S pomanjkanjem najboljših igralcev se v Davisovem pokalu ubadajo tudi številne druge reprezentance, ki bodo ta konec tedna tekmovale v četrtfinalu elitne skupine. V italijanski reprezentanci ni Fabia Fogninija, ki je navdušil z uvrstitvijo v polfinale na zadnjem teniškem mastersu v Miamiju. Britanci bodo brez svetovne številke 1 Andyja Murrayja težko premagali Francijo, ki jo vodi legendarni Yannick Noah. Španci pa so v Beograd dopotovali brez številnih asov, med katerimi ni enega najboljših igralcev vseh časov Rafaela Nadala…

Izjemno motiviran je v teh dneh Novak Đoković. Srbu že več mesecev ne gre po načrtih. Ob koncu lanskega leta je izgubil mesto številke 1 svetovnega tenisa, v tej sezoni pa doživljal nepričakovane poraze na turnirju za grand slam in seriji masters, ko je po dveh porazih proti Nicku Kyrgiosu odpovedal turnir v Miamiju. Lani je bil ob tem času Đoković neporažen, letos pa je po zmagi v Katarju nanizal zgolj šest posamičnih zmag. Večkratni najboljši športnik na svetu pričakuje, da mu bo dal Davisov pokal nov zagon. Z nestrpnostjo pričakuje dvoboj proti Španiji. Zadnjih enajst posamičnih tekem je Đoković v Davisovem pokalu dobil, njegova skupna bilanca pa je 30 zmag in sedem porazov.

»Ne bežimo od odgovornosti, da smo favoriti. To bi bili v Beogradu proti vsakomur, še posebno, če imamo v reprezentanci Novaka Đokovića, ki se, mimogrede, počuti odlično in komaj čaka, da stopi na igrišče,« poudarja kapetan Srbije Nenad Zimonjić. »Hkrati je treba poudariti, da bodo Španci zelo nevarni. Pablo Carreno Busta je v tej sezoni deveti najboljši igralec, medtem ko je denimo Novak Đoković 22., Viktor Troicki pa 50.,« opozarja Zimonjić.

Davisov pokal, svetovna skupina, četrtfinale: Belgija – Italija (Charleroi), Avstralija – ZDA (Brisbane), Francija – Velika Britanija (Rouen), Srbija – Španija (Beograd).