Novogoriška okrožna sodnica Nataša Vižintin Komel je razsodila v prid malim delničarjem Certe Holding in razveljavila sklepe skupščine delničarjev, ki je lanskega 1. septembra v Cerknem povzročila mnogo hude krvi. Mali delničarji so se po skupščini pritožili in zatrjevali, da je skupščina nična, ker je bila nezakonito preložena, ter da so številnim delničarjem po nepotrebnem onemogočili vstop na skupščino.

Sodnica je pritrdila, da sklic skupščine ni bil izveden tako, kot zahteva zakon o gospodarskih družbah. Vodstvo družbe je namreč skupščino sklicalo za 29. avgusta, nato pa tik pred zdajci ugotovilo, da je zaradi tehničnih razlogov ne bodo mogli izpeljati. Skupščino so zato zgolj preložili, in sicer s ponedeljka na četrtek. Sodnice tehnični razlogi niso prepričali, meni, da se ni zgodila nobena tako nepredvidljiva situacija, ki bi terjala preklic skupščine. Poleg tega po mnenju sodnice delniška družba skupščine ne more preložiti. Lahko jo v izrednih razmerah zgolj prekliče in skliče novo, pri tem pa mora upoštevati nov 30-dnevni rok.

Razveljavljeni tudi novi nadzorniki

Sodnica je razveljavila vse sprejete sklepe, med drugim tudi tistega o imenovanju novega nadzornega sveta družbe. Marjan Simonič, Silvij Štremfelj in Ernest Podobnik tako niso veljavno imenovani nadzorniki družbe. Ti so le nekaj dni po burni skupščini zamenjali direktorja družbe in na čelo zaradi umiritve razmer namesto Zorka Goloba imenovali Boruta Piriha. Po razsodbi sodišča in razveljavitvi imenovanja nadzornikov tako zdaj družba nima niti veljavno imenovanega zastopnika. Odvetnik vodstva Certe Holding Bojan Pečenko je v primeru izgubljene sodbe že napovedal pritožbo na višje sodišče. Mali delničarji pa zdaj pozivajo nekdanjega in sedanjega direktorja, člane nadzornega sveta in vse, ki so sodelovali pri sporni skupščini, naj odstopijo s funkcij družb v skupini Certa. Ta pomembno sooblikuje Cerkljansko, saj je v njeni delni lasti tovarna elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno, v polni pa Hotel Cerkno s smučiščem.