Računsko sodišče pod vodstvom Tomaža Vesela je v revizijskem poročilu o poslovanju kabineta predsednika republike Boruta Pahorja v letu 2015 med drugim ugotovilo, da so enemu uslužbencu nepravilno izplačevali in obračunali plačo, dvema zaposlenima so odredili nadurno delo, ki je presegalo letno obremenitev, večini zaposlenih pa so nepravilno obračunali in izplačali stroške prevoza na delo in z dela. V uradu je bilo konec leta 2015 zaposlenih 32 javnih uslužbencev in sedem funkcionarjev.

Eden od uslužbencev je nepravilno napredoval za dva plačna razreda in prejel 1867 evrov previsoko plačo, funkcionarju in štirim javnim uslužbencem so za 2126 evrov preveč obračunali povračila stroškov za prevoz na delo, funkcionarju in sedmim uslužbencem pa neupravičeno povrnili potne stroške v višini 3186 evrov. V Pahorjevem uradu so pojasnili, da so zaposlenim novembra lani podali nove izjave o povračilu stroškov prevoza in popravili prej napačne izračune.

Ugotovili so tudi prevelike obremenitve nekaterih zaposlenih v uradu, predvsem jih je zmotilo nadurno delo dveh uslužbencev, pri katerih je bila večkrat kršena njuna pravica do počitka. »Do nepravilnosti je prišlo zaradi upokojitve več uslužbencev v letu 2015, varčevanja in nenehnega zmanjševanja sredstev za plače, zaradi tega tudi nismo mogli dodatno zaposlovati. Težavo zdaj rešujemo z drugačnim razporejanjem delovnega časa in sprejetjem novega pravilnika o delovnem in poslovnem času urada,« pravijo v kabinetu.

Stroške izredne delovne večerje so vsi udeleženci vrnili

Med svetovno razstavo Expo 2015 v Milanu je Pahorjev urad štirim zaposlenim plačal gostinske storitve v višini 384 evrov, a revizorji menijo, da te storitve niso bile nujno potrebne za delovanje urada. »Šlo je za izreden dogodek, ko je moral predsednik republike zaradi nepredvidenih okoliščin predčasno prekiniti obisk v Milanu. Za naslednji dan je bila namreč sklicana seja sveta za nacionalno varnost. Delegacija se je zato sestala na izredni delovni večerji, da bi organizirala delo delegacije, ki je ostala v Milanu in izpeljala obisk do konca,« poudarjajo v Pahorjevem kabinetu. Ker je računsko sodišče presodilo, da ta okoliščina ne opravičuje stroška za reprezentanco, so vsi udeleženci delovne večerje omenjeni znesek tudi vrnili. 

Nepravilen nakup vozila za skoraj 50 tisočakov

Nepravilnosti so bile ugotovljene tudi pri najemu parkirnih prostorov ter nakupu avtomobila, vrednega 49.950 evrov, saj je urad z določitvijo podrobnih tehničnih specifikacij vozila omejil konkurenco med ponudniki. V uradu predsednika države odgovarjajo, da so se za nakup takšnega vozila (gre za kombi, ki sodeluje pri protokolarnih dogodkih) odločili, ker se v njem po večini vozi varovana oseba, ki ji je treba zagotoviti največjo možno varnost. Glede najema parkirnih prostorov pa pojasnjujejo, da gre za najem pokritih parkirnih prostorov za službena vozila, ki jih urad najema že od leta 2003. »Vozila s prednostjo, v katerih se vozi varovana oseba, morajo namreč biti v zaprtih garažah, kjer je zagotovljen videonadzor in 24-urno fizično varovanje. Urad je zato sklepal pogodbo za najem omenjenih pokritih parkirnih prostorov in tudi po dodatnem preverjanju možnosti najema pokritih parkirnih prostorov v okolici ugotovil, da nobena ne ustreza varnostnim kriterijem in da so hkrati cene višje od sedanje,« pravijo v kabinetu predsednika države. Nova pogodba je bila sklenjena, najemodajalec pa je dodatno znižal najemnino s 390 evrov (z DDV) na 270 evrov (z DDV) na mesec.