Hokejski zvezdnik Anže Kopitar je bil na olimpijskih igrah v Sočiju pred tremi leti veliki vodja slovenske reprezentance, ki je na premiernem nastopu na največjem športnem tekmovanju pripravila senzacijo z uvrstitvijo v četrtfinale. Kopitar je v ruskem obmorskem letovišču prikazal najboljše predstave v izbrani vrsti, saj se je kljub zvezdniškemu statusu podredil moštvu in ga popeljal do največjega uspeha v zgodovini tega športa.

Kopitar je za reprezentanco nazadnje igral na začetku sezone, ko si je nacionalna selekcija v Minsku v Belorusiji priigrala že drugo zaporedno olimpijsko vstopnico, vendar vse kaže, da prihodnjo zimo ne bo odpotoval na igre v Pjongčang. V hokejskem svetu še vedno odmeva poteza vodstva ameriške poklicne lige NHL, ki med tekmovanjem v Južni Koreji ne bo prekinila prvenstva, zato bo tokratni zimski festival športa minil brez največjih zvezdnikov. Za hokejiste je bil nastop na olimpijskih igrah vedno prestižnega pomena, kar dokazuje tudi njihova množična udeležba v zadnjih dvajsetih letih, ko je Mednarodni olimpijske komite (MOK) pokril vse finančne obveznosti do igralcev (zavarovanje, stroške prevoza, nastanitev…). Še vedno ni znano, kako se bo vodstvo lige odzvalo na potezo nekaterih slavnih hokejistov, ki so javno že napovedali, da se bodo kljub embargu udeležili olimpijskih iger. Med njimi je najbolj glasen ruski mojster hokeja Aleksander Ovečkin (»Igral bom, pa naj bo, kar hoče.«), med ostrimi kritiki se je znašel tudi švedski vratar Henrik Lundqvist.

Slovenija bo v Pjongčangu pogrešala »le« Anžeta Kopitarja, ki je edini slovenski hokejist v ligi NHL, zato bo največ stavila na četverico iz ruske lige KHL (Jan Muršak, Rok Tičar, Robert Sabolič, Žiga Jeglič). Precej več preglavic imajo hokejske velesile, saj je v najmočnejši ligi na svetu največ kanadskih predstavnikov – 439, kar je skoraj polovico vseh profesionalnih igralcev te dežele. Kanadski as Sidney Crosby je odločil olimpijski finale tako v Vancouvru kot Sočiju, azijskega turnirja pa očitno ne bo videl. Združene države Amerike, ki se bodo v olimpijskem predtekmovanju pomerile proti Sloveniji, lahko za igre v Pjongčangu prečrtajo več kot četrtino svojih hokejistov iz NHL (257), sledijo Švedska (86), Rusija (50), Finska (49)…

»Razočaran sem nad odločitvijo lige NHL. Na igrah v Sočiju sem doživel edinstveno izkušnjo, zdaj pa bo v Pjongčangu manjkalo ogromno vrhunskih igralcev. Olimpijske igre so poseben čar. Nekje sem prebral, da so Slovenijo označili za pepelko iger v Sočiju,« se je odzval Anže Kopitar.