V Orenburgu, ruskem mestu, ki leži 1500 kilometrov jugovzhodno od Moskve blizu meje s Kazahstanom, bo danes prvi povratni dvoboj lige prvakov v namiznem tenisu. Na papirju najmočnejši klub v Evropi, Fakel Gazprom, bo gostil Saarbrücken, kjer si dolga leta služi kruh najboljši slovenski igralec Bojan Tokić. Prvi dvoboj so Rusi dobili s 3:1. Jutri bo povratna tekma drugega polfinala, v katerem bo Borussia iz Düsseldorfa branila zmago s 3:0 proti francoskemu klubu Pontoise Cergy.

Bojan Tokić se je na prvem dvoboju odlično upiral Japoncu Junu Mizutaniju. Šesti igralec sveta je strl Tokićev odpor v odločilnem petem nizu. Kako kvaliteten je Orenburg, priča podatek, da poleg Mizutanija v tej sezoni zanj igrajo še Nemec Dimitrij Ovčarov (5. na svetu), večkratni evropski prvak Belorus Vladimir Samsonov (12.) ter Rusa Aleksej Smirnov in Fedor Kuzmin. Za Saarbrücken je edino točko priigral Portugalec Tiago Apolonia, ki je vzel skalp Ovčarovu.

Liga prvakov je v namiznem tenisu namenjena le najboljšim evropskim klubom in se v nasprotju z nogometom vanjo ne morejo uvrstiti državni prvaki. Sistem najmočnejšega evropskega namiznoteniškega tekmovanja je takšen, da se za evropskega klubskega prvaka bori le najboljših 16 moštev. Zanesljivi udeleženec je aktualni prvak, drugi klubi pa si pridobijo pravico nastopa na podlagi uvrstitve igralcev na svetovni lestvici. Ob tem, da se za vsak klub šteje le uvrstitev enega igralca, ki ne prihaja iz Evrope, vsaka država pa ima lahko največ po štiri klubske predstavnike.

Možnost, da bi imela Slovenija v bližnji prihodnosti klub, ki bi igral v ligi prvakov, je ničelna. Kvaliteta najmočnejše slovenske lige je namreč v primerjavi z Evropo izjemno slaba. Slovenski klubi imajo možnost, da tekmujejo v evropskem klubskem pokalu, a v zadnjih letih ne kažejo interesa. Edini moški predstavnik, ki je v zadnjih letih igral v evropskem klubskem pokalu, je bila Ilirija. A ne zato, ker bi si pravico pridobila na podlagi uvrstitve v ligi.

Omeniti kaže, da so v nemški ligi, najmočnejšem klubskem prvenstvu v Evropi, končali redni del tekmovanja. Saarbrücken se je uvrstil na četrto mesto, kar pomeni, da se bo v polfinalu pomeril z Borussio iz Düsseldorfa. Tokić je bil glede na indeks zmag in porazov 12. igralec lige. Novogoričan je dobil dvanajst posamičnih tekem, osem jih je izgubil, dobil je 41 nizov, 34 jih je izgubil, razmerje v točkah pa je imel 727:681. Najboljši igralec lige je bil Japonec Masataka Morizoto (16 zmag in 5 porazov), najboljši igralec Saarbrückna pa je bil Nemec Patrick Franziska (11:2).