Minuli konec tedna je v košarkarskem državnem prvenstvu minil brez tekem, saj je v Kranju potekal zaključni turnir mladincev, ki ga je osvojil Helios. Moštva so se po tednu dni znova na delo vrnila včeraj, 4. krog v ligi za prvaka pa je postregel z zanimivimi obračuni. V pivovarskem derbiju je brez večjih težav slavil Zlatorog, ki je izkoristil odsotnost Devina Oliverja pri Olimpiji. Rogaška se je v Novem mestu proti Krki hrabro borila, a morala na koncu priznati premoč gostiteljem, potem ko je za podaljšek zgrešila tri mete izza črte 6,75 metra. Prvi par točk v ligi za prvaka pa so vpisali Hopsi, ki so na kolena spravil Helios.

Pred gostovanjem v Laškem je trener Olimpije Gašper Okorn poudarjal pomen obračuna za njegovo moštvo. Ob tem ni razkril, da si je morda celo najpomembnejši posameznik zmajev Devin Oliver na treningu zvil gleženj. Američanova poškodba sicer ni težje narave in naj bi znova zaigral že v soboto, ko zmaji v Tivoliju gostijo Krko, a na tokratnem gostovanju soigralcem ni mogel pomagati. To je bil za Olimpijo velik udarec, ki pa se vsaj na začetku obračuna ni poznal. Ljubljančani so v dvoboj krenili s precej nizko postavo, saj je Oliverja v začetni postavi zamenjal branilec Jure Pelko. Ideja Okorna je gotovo bila, da bi na tak način dvignil agresivnost, a je na drugi strani predvsem Igor Tratnik znal izkoriščati prednost v centimetrih. Še v 14. minuti sta bili moštvi izenačeni, nato pa so gostitelji pošteno pohodili stopalko za plin. Do konca četrtine so namreč naredili delni izidi 21:4 in na odmor odšli s 14 točkami naskoka.

Košarkarjem Zlatoroga se je ob polčasu v glavah zagotovo zavrtel film z zadnjega januarskega obračuna proti Olimpiji v Treh lilijah, ko so v prvem polčasu vodili že za 16 točk, a nato po podaljšku izgubili. Trener Aleš Pipan je na to gotovo posebej opozoril, nato pa po prihodu iz slačilnice mirno sedel na stol in brezizrazno spremljal ogrevanje svojih igralcev, kot da bi čutil, da tokrat prigarane prednosti ne bodo izpustili iz rok. Njegove besede so več kot očitno obrodile sadove, saj Olimpija v drugih dvajsetih minutah ni imela niti najmanjše možnosti za preobrat. Branilca Jan Špan in Nejc Barič, ki sta na parketu prebila vseh 40 minut, sta odlično vodila igro v napadu, ob tem pa povsem zaustavila Olimpijinega ostrostrelca Brandona Jeffersona, ki je iz igre metal le štirikrat in dosegel zanj skromnih pet točk. Ker je bil strelsko povsem razglašen tudi nekdanji kapetan Mirko Mulalić (5-1 za tri točke), je bilo jasno, da se Ljubljančani drugemu porazu v ligi za prvaka niso mogli izogniti.