V nekoliko težjem položaju oziroma pod večjim pritiskom javnosti je ameriški predsednik Trump, saj je pred kratkim izgubil svojo prvo večjo bitko, ko mu ni uspelo »na silo« uveljaviti spremembe Obamove zdravstvene zakonodaje. To je bil tudi razlog za negativen začetek preteklega tedna na svetovnih kapitalskih trgih. Pri vsem skupaj pa najbolj bode v oči dejstvo, da predsednik ni dobil zahtevane podpore prav v svoji, republikanski stranki, in to pri reformi, o kateri republikanci govorijo že od njenega sprejetja. Vlagatelji so se zato začeli spraševati, ali bo predsedniku uspelo izpeljati druge napovedane reforme (davčna reforma, stimulativni paket v obliki infrastrukturnih projektov ipd.). Ameriški indeks Dow Jones Industrial je tako osem dni zapored upadal, kar se ni zgodilo vse od avgusta 2011 (pred tem se je to zgodilo le dvakrat, in sicer septembra 2001 in oktobra 2008).

Negativno stanje na trgih ni trajalo dolgo, saj smo v naslednjem tednu doživeli več kot 2-odstotno rast svetovnih delniških tečajev (merjeno v evrih). Pozitivnega dogajanja ni zmotilo niti dejstvo, da je preteklo sredo Velika Britanija tudi uradno začela postopek za izstop iz Evropske unije. Vlagatelji so svoja pričakovanja ponovno usmerili proti ZDA, saj upajo, da bo Trumpu, kljub porazu pri zdravstveni reformi, uspelo uveljaviti druge napovedane reforme (predvsem davčno). Eden od mogočih razlogov za obrat na trgih je tudi, da se je s preteklim tednom končalo prvo trimesečje letošnjega leta in številni institucionalni vlagatelji (pokojninski in drugi skladi, zavarovalnice ipd.) poskrbijo za podpiranje delniških tečajev z namenom prikazati lepše donose svojim vlagateljem (tako imenovani window dressing).

Novice o vse večji možnosti podaljšanja dogovorjenih omejitev črpanja surove nafte od članic organizacije OPEC za nadaljnjih šest mesecev (predlog, s katerim naj bi se strinjala tudi Rusija kot ena največjih svetovnih proizvajalk nafte) so pozitivno vplivale na ceno surove nafte. Cena za sodček surove nafte WTI se je od začetka preteklega tedna povečala za več kot 9 odstotkov.

V prihodnjih tednih bo pozornost vlagateljev usmerjena predvsem v objave poslovanja največjih svetovnih podjetij za prvo četrtletje. Analitiki za letošnje leto pričakujejo od 10- do 15-odstotno rast dobičkov in 5-odstotno rast prihodkov. Če bodo objave rezultatov poslovanja sledile napovedim analitikov, lahko pričakujemo tudi nadaljevanje rasti delniških tečajev v prihodnjih tednih.