Februarja letos so na Očesni kliniki UKC Ljubljana prvič v Sloveniji izvedli inovativen operativni poseg avtologno presaditev mrežnice. Operacija je edinstvena tudi v svetovnem merilu, saj je bilo takšnih posegov doslej opravljenih le približno 20.

Presaditev mrežnice so izvedli pri bolniku z velikim foramnom makule (luknjo v rumeni pegi), ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprl. Makularna luknja nastane zaradi degenerativnih sprememb v steklovini ter nenormalnih vezi med steklovino in mrežnico na področju rumene pege. To lahko vodi do občutnega poslabšanja vidne ostrine, kar bistveno zmanjša kakovost življenja bolnikov. Nekateri izmed njih celo povsem izgubijo vid. Avtologno pomeni, da so presadili del lastnega tkiva bolnika.

»Med posegom smo del zdrave mrežnice iz periferije presadili na mesto manjkajoče mrežnice v rumeni pegi. Doslej je veljalo, da mrežnice kot živčnega tkiva ni mogoče presaditi, te začetne izkušnje pa kažejo, da se presajena mrežnica čez čas vendar zaraste in integrira v novem okolju ter postopoma prevzema svojo funkcijo. Dober mesec dni po operaciji bolnika so rezultati zelo obetavni. Prej popolnoma odprta makularna luknja je sedaj s pomočjo presadka mrežnice zaprta. Prav tako se je bolniku že nekoliko izboljšala vidna ostrina,« je pojasnil asist. mag. Xhevat Lumi, ki je opravil poseg.

Avtologna presaditev mrežnice je izjemen pionirski poseg. Ob tem predstavlja tudi velik medicinski dosežek tako za UKC Ljubljana kot za Slovenijo nasploh. Je nova, obetavna oblika zdravljenja, ki vliva upanje številnim bolnikom z makularnimi spremembami, pri katerih druge metode zdravljenja niso bile uspešne, poudarjajo na očesni kliniki.

Asist. mag. Xhevat Lumi kot vitreoretinalni kirurg na Očesni kliniki UKC Ljubljana deluje že več kot 20 let, od leta 2008 pa vodi tamkajšnji oddelek za kirurgijo. Opravlja najzahtevnejše kirurške posege sprednjega in zadnjega očesnega segmenta ter oskrbo težjih očesnih poškodb. Pri posegu so sodelovali še asistentka Polona Zaletel Benda, instrumentarka Erika Jakulin in anesteziološka ekipa, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. lo