Prosim te, da ne dokazuješ, da z zdravljenjem umrlega dečka nimaš nič. Direktor je pač grešni kozel za vse, tudi za nepočiščene hodnike in umazana okna. Direktor pri nas nima nobene oblasti in je navadna kuhinjska cunja pomivalka, ob katero se lahko obriše vsak. Takšne so pač moje izkušnje iz »demokratične« samostojne Slovenije. Mene so odstavili že avgusta 1991. Na sugestijo kolegov v stranki Demokratska unija sem v javnosti izjavljal, da sem odšel zaradi drugačnih konceptov vodenja in upravljanja. Direktor Primož Rode me je odstavil iz političnih razlogov, saj strokovnih in gospodarskih razlogov ni bilo. Še danes sem hvaležen kolegom iz stranke za takšen nasvet. Vztrajanje na položaju bi škodilo meni in Ginekološki kliniki.

Dobro veš, da si vpleten v intrigo, ki se imenuje »Otroška kirurgija«. Že pred leti so nagnali prof. Mishalyja, dr. Blumauerja in prof. Geršaka (dva Žida in enega sina močnega udbaša). Problem niso bili postopki zdravljenja hudo prizadetih otrok, ampak visoki honorarji židovskega profesorja in domnevne provizije, ki naj bi jih pri tem poslu dobival profesor Geršak. Tedaj so se šli etično šalo- in žaloigro uveljavljanja ugovora vesti.

V teh zahtevnih razmerah si ti odvzel profesorju Podnarju vodenje kardiološkega oddelka in na to zadolžitev postavil dr. Maziča. Profesor Podnar je seveda čakal na maščevanje. Izrabil smrt nekega bolnika in naprej vodil intrigo. Strokovni nadzor je pitijsko ugotovil, da bi verjetno operacija, ki sta jo predlagala profesor Podnar in njegov kolega, rešila življenje bolnika. Problem je »verjetno« prav pri tem bolniku, pri njegovi bolezni in njegovem stanju. Bolnik je imel hudo bolezen, operacije v takem stanju so tvegane in verjetnost izboljšanja ni lahko določljiva. Dolgo sem bil zdravnik na izpostavljenem položaju in dobro poznam takšne situacije. Počutil sem se kot šahovski velemojster, ki sključen nad šahovsko mizo išče pravo potezo. Po končani partiji pa je čas za analizo. Tedaj je lahko biti pameten. Po bitkah smo vsi generali.

Strokovna direktorica je videla v poročilu strokovnega nadzora razlog za tvojo razrešitev. Predlog je odposlala generalnemu direktorju in spregledala, da je tudi ona odgovorna za takšne dogodke. Po mojem mnenju je ukrep razrešitve v tem in podobnih dogodkih neprimeren.

To sem napisal zato, da bi te prepričal, da si predmet razrešitve ti osebno in okoliščine so za lase privlečene. Predlagam ti, da gosposko intelektualno odstopiš in s tem zavaruješ svojo integriteto. Ministrica je odredila še en nadzor pri zbornici. Če parafraziram Winstona Churchilla, »zaklali smo napačnega prašiča«, ti verjetno ne bo nič pomagalo. Srečno!

Prim. dr. Vasilij Cerar, Ljubljana