Zimske olimpijske igre v Pjongčangu v Južni Koreji bodo prihodnje leto potekale brez vrhunskih hokejistov iz lige NHL. Vodstvo tekmovanja se je brez posvetovanja s hokejisti samovoljno odločilo za drastičen ukrep, ki je v hokejskem svetu že naletel na ostre odzive.

Liga NHL je od olimpijskih iger v Naganu leta 1998 vselej prekinila tekmovanje in omogočila igralcem nastop na zimskem festivalu športa. V tem času je na igrah pod petimi krogi zaigralo kar 706 igralcev iz najmočnejše hokejske lige na svetu, kar je med drugim dvignilo ugled panoge in povečalo zanimanje občinstva. Doslej je Mednarodni olimpijski komite (MOK) kril vse stroške za prihod igralcev iz NHL in njihova zavarovanja, v tokratnih pogajanjih pa je ocenil, da si tako visokih zneskov ne more več privoščiti. Samo za minule igre v Sočiju je MOK za nastop zvezdniške zasedbe v Rusiji namenil okoli 14 milijonov ameriških dolarjev.

Odločitev vodstva lige NHL neposredno vpliva tudi na slovensko reprezentanco, ki bo v Pjongčangu nastopila brez prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja. Njegova odsotnost pomeni precejšen udarec za izbrano vrsto, saj Kopitar ni zgolj najboljši slovenski hokejist, ampak že njegova prisotnost v garderobi blagodejno vpliva na soigralce. Zvezdniki iz lige NHL so že zlili gnev nad odločitvijo tekmovanja. Ruski napadalec Aleksander Ovečkin je povedal, da se bo kljub prepovedi udeležil olimpijskih iger. Lastnik kluba iz Washingtona Ted Leonsis je pojasnil, da svojim hokejistom ne bo preprečil nastopa v Pjongčangu, zato se poraja vprašanje, ali bodo podobne zahteve izrazili tudi drugi zvezdniki iz NHL.

Sindikat igralcev tega tekmovanja je v odprtem pismu izrazil razočaranje nad odločitvijo lige. Zapisali so, da tako oster ukrep ovira prepoznavnost hokeja, in dodali, da bi pri sprejemanju tako pomembnih odločitev morali spoštovati tudi mnenja igralcev.