»To odločitev smo sprejeli za zagotovitev polne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost,« je zapisano na spletni strani hrvaškega kmetijskega ministrstva.

Po javni objavi osnutka delegiranega akta, ki hrvaškim proizvajalcem terana pod določenimi pogoji omogoča nadaljevanje trženja njihovih vin, se je hrvaško kmetijsko ministrstvo odločilo objaviti celotno vsebino dokumentov, posredovanih Evropski komisiji.

Gre za dokumente, na podlagi katerih je Evropska komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

Slovenija že več let zahteva vpogled v te dokumente, a je Evropska komisija njeno zahtevo doslej zavračala. Pred dobrim letom ji je komisija dokumente posredovala, a je bila večina besedila prečrtana, po navedbah komisije zaradi zaščite poslovnih interesov.

V Evropski komisiji odločitev hrvaških oblasti za javno objavo teh dokumentov pozdravljajo; izpostavili so, da je »transparentnost ključna za zagotovitev zaupanja državljanov v proces odločanja v EU in za spodbujanje zaupanja med partnerji«.

Slovenska ekspertna skupina bo pripravila protiargumente

Slovenska ekspertna skupina se bo po zagotovilih kmetijskega ministra Dejana Židana poglobila v danes objavljene hrvaške dokumente o vlogi za izjemo pri zaščiti terana in pripravila nasprotne argumente v postopkih pred uveljavitvijo delegiranega akta. »Na voljo imamo dovolj časa. Slovenija se bo dobro odzvala,« je dejal Židan. V naslednjih dneh se bo ekspertna skupina poglobila v hrvaško dokumentacijo in pripravila nasprotne argumente.

Očitki o ponarejenih dokumentih

Na sestanku z evropskim komisarjem za kmetijstvom Philom Hoganom so proizvajalci terana v Bruslju trdili, da so hrvaški dokumenti ponarejeni, saj je pravilnik o izvornih sortah Hrvaške sestavljen iz dveh različnih dokumentov v obdobju desetih let.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na obisku v Sloveniji v začetku marca dejal, da bodo preučili nova dejstva. Proti koncu marca so nato v komisiji »po skrbni analizi« sporočili, da novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene položaja.