V Goriškem muzeju so se tudi zaradi spleta nesrečnih okoliščin v zadnjih štirih letih zamenjali štirje direktorji. Po smrti prvih dveh je muzealce začasno vodil kar strokovni sodelavec novogoriškega župana za investicije Vladimir Peruničič. Ko so hoteli na Goriškem poiskati kandidata s polnimi pooblastili, pa se je začelo zares zapletati.

Svet zavoda in zaposleni so menili, naj muzej še naprej vodi Peruničič, občinska kadrovska komisija pa je izbrala drugega kandidata. Razpis je padel, na ponovljenem so prav tako ne brez zapletov in mimo volje zaposlenih in sveta zavoda občinski svetniki potrdili domačina in etnologa Mateja Vranješa. Ta pa je na presenečenje vseh prejšnji mesec odstopil po komaj treh mesecih mandata. Goriško politiko sedaj zaposlujejo medsebojna obtoževanja, kdo je kriv za kadrovske zaplete v muzeju.

Enajst občinskih svetnikov iz vrst SDS, NSi in Goriška.si s prstom kaže na svet zavoda in njegovo predsednico Elviro Šušmelj ter zahteva odstop celotne ekipe. Očitajo jim nepravilnosti pri vodenju sej in neobjektivnost. Prav tako niso povsem prepričani, da je Vranješ zares odstopil iz osebnih razlogov, in namigujejo, da je bil k odstopu prisiljen. Udarec so včeraj vrnili Socialni demokrati. Krizo v Goriškem muzeju so zakuhali občinski svetniki, z iskanjem grešnega kozla skušajo oprati svojo krivdo, s tem pa povzročajo škodo zavodu in kažejo, kako nizko je padla občinska politika, pravijo. »S prstom kažejo na napačnega. Če že kdo, morajo odgovornost prevzeti svetniki in kadrovska komisija,« meni Tomaž Horvat, predsednik občinske organizacije SD Nova Gorica. Po njegovem mnenju bi morali namesto sveta zavoda odstopiti člani komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v novogoriškem mestnem svetu. »V vseh poskusih imenovanja je komisija gladko povozila vsa mnenja in v potrditev v mestni svet predlagala nekoga drugega, povsem po nekem političnem načelu. Svetniki pa so to podprli,« je razložil Horvat in opozoril, da občinska kadrovska komisija nima na vesti zgolj zapletov v Goriškem muzeju, podobne kolobocije so se namreč dogajale tudi pri kadrovanju v zavodu za šport in stanovanjskem skladu.

Aleš Markočič, ki vodi občinsko kadrovsko komisijo, je včeraj zavrnil očitke in zatrdil, da komisija dela strokovno ter v skladu z občinskim statutom. Pojasnil je, da bodo v komisiji o pobudi za razrešitev sveta razpravljali v četrtek, v svojem imenu pa je zatrdil, da v argumentaciji ne vidi razloga, da bi glasoval za razrešitev. Za komentar k očitkom smo prosili tudi predsednico sveta zavoda Elviro Šušmelj, a se na naše prošnje ni odzvala.

Ali bodo zdrahe vplivale na pogum tistih, ki bi se po vsem tem še želeli povzpeti na vrh muzeja, bo jasno kmalu. Razpis za novega direktorja je namreč objavljen danes. Direktorja s polnimi pooblastili predvsem težko pričakujejo zaposleni v muzeju, kjer že več kot leto dni nimajo pravega vodje.