No, tako vsaj obljubljajo. Zdaj pa sem že toliko star, da poceni obljubam od znižanja davkov do višjih plač in pokojnin ne verjamem več. Prvih 25 let sem še verjel in nasedal obljubam, naslednjih nič več. Pa začnimo z davki. Že skoraj pol stoletja si v svoj dnevnik zabeležim vsakodnevne pomembne dogodke. To, kar napišem, ni nič izmišljenega. Izhajam samo in zgolj iz dejstev in resnice. Slednja mi je nad vsem. Se spomnite, kdaj smo dobili višji DDV? Tega smo dobili takoj za kazen od vlade, ko je padel davek na nepremičnine, ki je bil nedodelan in krivičen. Priznam, da je bilo rečeno, da samo začasno. Istočasno so se povišale tudi cene loteriji, ki polni nenasitno državno blagajno. Povišal se je tudi sklad stavbnih zemljišč, iz katerega se financirajo občine.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je bil nekoč velik kritik predsednice takratne vlade Alenke Bratušek, si zdaj na vse možne načine prizadeva davek z 22 odstotkov znižati. V tem delu ga odločno podpiram, vendar sem bojim, da skupaj z Alenko Bratušek po naslednjih volitvah od znotraj ne bosta več videla DZ. Razen, da, razen če ne presedlata kot mnogi drugi. Ampak to je že druga zgodba. Višje plače, višje pokojnine, regres za vse upokojence, več otrok, naborniški sistem, ustvariti pogoje za konkurenčno gospodarstvo. O vsem, razen naborništvu, poslušamo že 25 let. Slovenijo ste nesramno visoko zadolžili, razprodali tujcem toliko nam Slovencem pomembnih virov, da te kap.

Nobene stranke še ni na vidiku, ki bo imela v svojem programu vrnitev vsega pokradenega premoženja. Začenši od leta 1991 s preprodajo orožja do prodaje neštetih dobrih podjetij za mizerno nizko ceno, do spornih svetovalnih pogodb, kjer se izgubijo veliki denarji, visokih provizij, do finančnih oaz. Potem bomo lahko izpolnili obljube. Poskrbeti, da bodo naslednje volitve legalne, legitimne, poštene in ne vem kaj še vse. No, tega si nisem izmislil jaz. To poslušamo že tretje leto od stranke SDS. Za izid zadnjih volitev je menda kriva afera Patria. Poznamo sklepe kar vseh sodišč po lestvici navzdol, da se oprosti, da zadeva zastara itd. Do tu vse lepo in prav. Ja kaj pa delata potem še v zaporu slikar Cekuta in brigadir Zupan? Tega pa ne razumem.

Pa da se vrnem še k nepremičninskemu davku, ki naj bi prej ali slej začel veljati. Menda smo edina država v EU, ki tega davka še nima. Smo tudi edina država v EU poleg Hrvatov, ki poveličuje kolaborante iz časa druge svetovne vojne. Zato nam glede omenjenega davka ni treba zardevati pred EU. Je pa v tej zadevi zanimivo, kako si prizadeva RKC pri nas, da ji tega davka ne bi bilo treba plačevati, ker ga tudi v drugih državah EU ne. Tega si nisem izmislil jaz, vse to namreč piše v tedniku Družina 14. februarja 2016. Sveti sedež se briga zgolj zase, za svoje ovčice jim je pa prav malo mar.

Pred časom sem v medijih zasledil tudi meni zanimivo pobudo, da bi stranki SD in DeSUS v svojih vrstah radi videli Zorana Jankovića. Njegov spomin in njegov ego verjetno ni na tako nizki ravni, da ne bi pozabil takratne visoke volilne udeležbe in dejanja ob zmagi stranke Pozitivne Slovenije, ki jo je vodil, in pozneje ob konstituiranju vlade, ko ga je prav DeSUS s Karlom Erjavcem na čelu izigral oziroma mu pokazal hrbet in pristopil Janševi vladi, ki nam je z zloglasnim Zakonom o urejanju javnih financ takoj odvzela ogromno pravic in denarja, ki ga Cerarjeva vlada postopno vrača. In če bi kdo lahko združil ta trenutek levico, je to brez kakršnega koli dvoma prav Zoran Janković.

Srečko Križanec, Štore