Sedenje je novo kajenje, pravijo nekateri zdravniki. Vse daljši delovniki, ki od nas zahtevajo neprestano sedenje in strmenje v zaslon, so po njihovih ocenah dokaj škodljivi za naše počutje in zdravje. Ker se številni po napornem dnevu sedenja v službi ob prihodu domov spet usedemo pred nov zaslon, vse skupaj še potenciramo. Pri tem gre izpostaviti, da takšna neaktivnost ne vpliva slabo zgolj na obseg našega pasu, temveč lahko za seboj potegne resne posledice za držo oziroma hrbtenico, zdravje srca in še kaj.

Številni ozaveščeni, ki so imeli to možnost, so zato že pred časom vsaj razmislili o zamenjavi stola in mize za novo obliko delovnega prostora, za katerim stojijo. Do omenjene rešitve sem bil vselej skeptičen, mojo skepso pa očitno delijo tudi številni zdravniki, ki opozarjajo, da glavni problem ni sedenje, temveč neaktivnost.

Kolo za »človeškega hrčka«

Negibno stanje namreč ni bistveno bolj zdravo od sedenja in prav tako škoduje hrbtenici, pri tem pa še dodatno obremenjuje sklepe. O tem poučeni iznajdljiveži so našli rešitev tudi za to težavo. Najpogosteje gre za kombinacijo mize za stanje, pod katero so postavili tekoči trak na elektriko. Z njegovo pomočjo lahko med delom hodijo ali trimčkajo in sploh skrbijo za kondicijo. Če jim med tem uspe tudi kaj narediti, še toliko bolje. Ker pa danes biti čil ni vselej dovolj, je pozornost še pritegnila okolju prijazna različica sprehajalne mize, ki je plod domišljije Robba Godshawa in Willa Doenlena. Oblikovalca sta se namreč zgledovala pri hrčkih in okoli svojega delovnega prostora zgradila ogromno »človeško kolo«.

Ker sta zamisel delila na spletu in vsem zanesencem brezplačno ponudila svoje načrte, je njuna miza do danes doživela že številne nadgradnje. Med zanimivejše vsekakor sodi možnost, da »človeško kolo« povežete z dinamom, tako da poleg skrbi za lastno zdravje napolnite še telefon. Za tiste bolj tekmovalne, ki jim delovna produktivnost ni dovolj, obstaja možnost, da kolo opremijo z dodatnimi merilci in vse skupaj povežejo s spletom. Prednost tega ni zgolj to, da lahko izmerijo prehojene kilometre in pokurjene kalorije, temveč lahko tudi tekmujejo s prijatelji in znanci. Snovalci so opozorili, da prehitra hoja, kaj šele tek, ni najbolj priporočljiva, saj se takšna zabava utegne končati s kakšno poškodbo.

Tu pa se skriva tudi problem. Četudi imate na delovnem mestu dovolj prostora in dovolj vpliva, da lahko vanj umestite tako nenavadno mizo, bi na vašo zamisel utegnili malce postrani gledati odgovorni za varnost pri delu. Tudi sicer je vprašljivo, ali je osem ur neprestane hoje vsak dan idealna rešitev. Na koncu bo vsaj s stališča produktivnosti, če ne tudi zdravja, treba razmisliti o kombinaciji gibanja in počivanja, ki bi omogočila to, čemur pravimo prava mera.