Potem pa se lastniki jezijo in razmišljajo o novi asfaltni prevleki, bistveno premalokrat pa se za sanacijo asfaltnih površin uporablja hladne bitumenske premaze za saniranje razpok v asfaltu ali na različnih stikih z betonom ali kamnom oziroma nekim drugim nerazteznim materialom.

Čiščenje in zalivanje razpok

Razpoko je treba ustrezno očistiti in potem maso nanesti z lijakom za zalivanje, zidarsko lopatico ali pištolo za fugiranje, za ta namen pa se lahko uporablja tudi posebno orodje za zalivanje fug. Hladne zalivne mase se sušijo relativno dolgo (24 ur), zato se je dela priporočljivo lotiti ob daljši ugodni suhi napovedi vremena, temperatura pa naj bo nad deset stopinj Celzija.

Za dobro tesnjenje in daljšo trajnost

Delo je dovolj enostavno, da ga lahko malo bolj spreten lastnik dvorišča oziroma nekdo, ki nima dveh levih rok, opravi sam. Razpoke v asfaltu je vsekakor smiselno zatesniti tudi zaradi trajnosti. Bitumenska suha asfaltna masa po tem, ko se posuši, dobro tesni razpoko in preprečuje vdor vode. Če razpok ne boste zalili, bodo vsako zimo širše, saj bo v njih prodrla voda, zamrznila, led pa razpoke širi. Sanacija je nujna tudi zaradi večje trajnosti asfalta.

Sanacija večjih površin

Prav tako je mogoče sanirati večje površine, ki so zaradi dotrajanosti že preperele. Večje razpoke najprej zatesnite z omenjeno hladno bitumensko maso, ko pa je vse to dobro posušeno, na tanko (z gladilko ali plastično metlo) nanesite enokomponentno bitumensko emulzijo po vsej površini. S tem boste obnovili celotno površino tako glede videza kot tudi glede poroznosti. Površina je v zelo toplem vremenu pohodna že po štirih urah, vseeno pa vam priporočamo, da se dela lotite ob dobri napovedi in ne pri temperaturi zraka, nižji od pet stopinj Celzija. (md)