Zrakotesnost

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Ne glede na to, ali gre za prenovo ali obnovo, bo objekt, na katerem se izvajajo gradbena dela, po zaključku zagotovo precej zrakotesen. To je z vidika učinkovite rabe energije sicer dobrodošlo in potrebno, toda to pomeni, da je na neki način treba zagotoviti redno zračenje prostorov. Na področje mehanskega prezračevanja se na tem mestu ne bomo spuščali, saj ga je v večini primerov možno vgraditi le v novogradnje in še tam je treba razmisliti, kako in kolikokrat bo potrebno čiščenje, kakšni so stroški vzdrževanja … Pri prenovah je opcija mehanskega prezračevanja skoraj nemogoča in zato morajo uporabniki zavestno in večkrat na dan zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov.

Načrtovanje

Zato je že v fazi načrtovanja treba razmisliti, kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore, to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto, je veliko lažje ustvariti prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja. Če so v prostoru tudi strešna okna, je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Po navadi so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da okno odpremo in po nekaj minutah se samo zapre. Ali še bolje, lahko že vnaprej nastavimo čas odpiranja in zapiranja okna in program bo sam skrbel za redno zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor deset litrov vlage na dan. Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenje, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

Svetloba

Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšuje tudi okenske odprtine predvsem na severni strani. Zlasti pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati, je treba skrbno premisliti, kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe, počutimo veliko bolje kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 odstotkov okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor, velik devet kvadratnih metrov, bi moral imeti vsaj 1,8 kvadratnega metra okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15 odstotkov.

Udobje

Z vidika prijetnega bivanja in porabljene energije pa ne pozabimo niti na senčenje poleti. Zunanje mrežasto senčilo zadrži nekaj več kot 70 odstotkov vročine poleti in preprečuje, da bi se prostori pregreli. Tako se tudi izognemo uporabi klimatske naprave, ki ni ravno zdrava izbira. Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških sobah je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo. Še posebno je to pomembno pri strešnih oknih, kjer je ustrezno senčilo po meri zelo težko narediti. Zato se pri izbiri strešnega okna pozanimajte, ali je na voljo tudi originalno senčilo za popolno zatemnitev.

To je le nekaj izbranih tem za »zdravo prenovo«. Vsekakor vam priporočamo, da podrobno preučite materiale, načine vgradnje, pa tudi navade, ki so v družini. Kajti če nekdo ni tako vesten, da bi nekajkrat na dan ročno odpiral okna, je bolje že vnaprej investirati v njihovo elektrifikacijo in prihranjena bo marsikatera nevšečnost s kondenzacijo vlage in plesnijo, da o zdravju niti ne govorimo.

Katja Ličen Pajenk