V tem tednu smo testirali na različnih površinah in ne zgolj na travniku. Preizkusili smo baterijsko koso, verižno žago in škarje za živo mejo. Vse tri naprave poganjajo zanesljivi brezkrtačni motorji, uporabljajo pa enak tip baterij, ki jih Husqvarna ponuja v različnih kapacitetah. Naše naprave so bile opremljene z baterijami moči 2 aH in 4 aH, možno je izbrati akumulatorje s kapaciteto vse do 9,4 aH, predvsem profesionalnim uporabnikom pa sta za najbolj zmogljive baterijske naprave namenjena tudi dva modela nahrbtnih baterij.

Vse na svojem mestu

Baterijski trimer Husqvarna 115iL je posrečena kombinacija robustnosti in kompaktnosti. Čeprav je kosa namenjena za manjše površine, je presenetila s trdno konstrukcijo in občutkom, da je trdno zgrajena.Nekoliko oglato os lahko iz “prtljažniških” dimenzij podaljšamo do te mere, da z njim udobno kosi tudi nadpovprečno visok kosec, premikamo lahko tudi mehak okrogel ročaj. Motor je nameščen na koncu osi tik nad plastičnim ščitnikom, tako da je na zgornjem koncu naprave zgolj baterija in tipkovnica z dvema gumboma. Nadzor je enostaven, oziroma kot pravijo na Husqvarni - intuitiven. Gumb za vklop je hkrati tudi gumb za izklop, družbo mu dela še funkcija savE, ki zmanjša moč naprave in tako podaljša njeno avtonomijo. Glava z nitko je preverjena Husqvarnina polavtomatska rezilna garnitura za nitke manjših premerov, na 115iL pa ne moremo uporabljati diska z noži. Ščitnik je velik in trden, tako da svojo funkcijo opravlja brez vsake pripombe. Všeč nam je bil žičnat obroč, ki pred nitko varuje drevje in rože ter ga lahko po želji ga preklopimo navzgor.

Vsestranska žaga za vikendaša

Za uporabo enostavne in pregledne so tudi škarje za živo mejo in žaga, ki se po konstrukciji ne razlikujeta bistveno od motornih naprav srednjega razreda. Škarje za živo mejo imajo 45 centimetrov dolgo rezilo in zobe, ki se gibljejo s hitrostjo 3000 rezov na minuto. Meč žage je dolg 30 centimetrov. Glede na meč je celotna dolžina žage kar velika, saj znaša približno 75 centimetrov. Tega smo pri baterijskih verižnih žagah že vajeni, kot se je izkazalo med delom pa takšno razmerje ni napačno, saj razdalja med rokama omogoča, da je žaga zanesljivo v naših rokah, k čimer prispeva tudi optimalen položaj ročajev na vseh treh napravah. Kljub tanjši verigi in manjšim zobem (odlična kombinacija za čist rez tudi pri gradbenem lesu) smo ob uporabi baterijske žage izpostavljeni možnosti za povratni udarec ali urez. Tudi baterijska žaga zahteva od nas spoštovanje pravil varnega dela tako v gozdu kot pri manjših vzdrževalnih delih v sadovnjaku ali v okolici hiše. Husqvarna 120i je namreč vsestranska in z njo lahko brez zadržkov čistimo gozdni rob in podremo kakšno manjše drevo. Obžagovanje dreves, čiščenje grmovja, priprava manjših polen, žaganje lesa pri izdelavi lesenih konstrukcij in vsa mogoča dela v domači okolici ne bi smela biti problem. Z baterijsko Husqvarno 120i sicer ne bomo pokonci držali cele kmetije, a za urejanje narave okrog stanovanjske hiše ali vikenda bo ravno pravšnja.

Izmuzljivo vprašanje avtonomije

Podatki o avtonomiji baterije so številke, glede katerih se proizvajalci baterijskih naprav neradi opredelijo. Čas delovanja akumulatorja je namreč nekoliko bolj nepredvidljiv kot poraba bencina pri motornih napravah. Na trajanje baterije vpliva način dela, starost akumulatorja in konkretne razmere v času uporabe - na stanje baterije na primer najbolj negativno vplivajo nizke temperature. S testnimi napravami smo pri opravljanju različnih nalog iz njih iztisnili med približno 20 in 50 minut dela. Žago s 4 aH akumulatorjem smo na suhem hrastovem lesu uporabljali manj kot pol ure, po drugi strani pa z vklopljeno funkcijo savE med čiščenjem svežega grmovja že približno petdeset minut. Razmerje med polno močjo in savE funkcijo je pri vseh napravah podobno - z zmernejšim delovanjem se avtonomija podaljša skoraj dvakrat, čeprav smo tudi mi opazili da je čas avtonomije glede na zahtevnost dela nihal tudi za deset minut.

Spremenjen način dela

Baterijske naprave spreminjajo način na katerega delamo tudi z avtonomijo baterij, saj je od njihove kapacitete odvisen čas našega dela. Kapaciteto baterije naj bi izbrali glede na naše potrebe, pri čemer moramo upoštevati dva dejavnika - avtonomijo dela in čas polnjenja. Baterije z večjo kapaciteto se lahko polnijo tudi nekajkrat dlje kot baterije nižjih kapacitet (4 aH baterijo smo na testu polnili skoraj uro in pol), odlikujeta jih tudi nižja teža ter cena.

Avtonomija baterijskih naprav je vedno glavna tema pogovora, kar je nekoliko neupravičeno. Menimo namreč, da pustijo baterijske naprave večji pečat s tem, kako spremenijo naš odnos do dela. Naj pojasnimo - od baterijskih naprav imamo navadno prav tako visoka pričakovanja kot od motornih. Vendar pa naprave od uporabnika zahtevajo manj - manj znanja, manj moči, manj časa. Če si želimo sami pripraviti drva za kamin, se ne ukvarjamo s pripravo mešanice goriva ali njeno starostjo. V mislih nimamo filtrov za zrak, vžigalnih svečk in drugih sestavnih delov motornih naprav, od katerih je odvisno njihovo delovanje. Tudi z manj tehničnega znanja o delovanju in vzdrževanju bencinskih motorjev imamo z baterijskimi stroji popolnoma vse možnosti, da sami učinkovito poskrbimo za urejenost okolice. Manjše potrebe po rednem vzdrževanju in nižje število sestavnih delov baterijskih naprav zmanjšuje tudi možnosti za motnje v delovanju, kar v praksi pomeni da se servisnih storitev praktično ne poslužujemo, domači posegi pa so pri baterijskih napravah že tako praktično izključeni.

Prijazne do uporabnika, okolja in soseda

Delo z baterijskimi napravami zahteva manj priprav in je lahko - prav tako kakor sam vklop in nadzor naprave - intuitivno. Med namenom za delo in samim delom ni ovir - tudi če se za delo odločite v nedeljo zjutraj, boste s tihimi električnimi napravami, ki ne povzročajo izpušnih plinov šli težko v nos še najbližjemu sosedu. Ko se odločimo za delo, nas od košnje, žaganja ali rezanja loči le nekaj minut, med katerimi smo lahko prepričani da nas bo naša izbrana baterijska naprava v omari ali na polici pričakala v izvrstni delovni kondiciji.