Konstrukcija iz smrekovih lepljencev je točkovno in pasovno temeljena, pobarvana, pokrita s PVC-folijo, zeleno streho in zaključena s pločevinastimi obrobami.

Na eni strani parkiranje, na drugi zasebna vrtna jedilnica

Stenska pregrada na polovici nadstreška nosi dvoje drsnih vrat. Intimnejša, ki vodijo naravnost do kuhališča, in tehnična, skozi katera lahko v sadovnjak pripeljemo kosilnico ali samokolnico z orodjem.

Rešitev našli v pohodni bližnjici

Stanovalci, ki bivajo v prvem nadstropju, so morali za pot do vrta prehoditi več kot polovico obsega hiše. Bližnjica je bila ustvarjena s podaljšanjem balkona, speljana prek terase nadstreška in montažnega stopnišča, ki vodi naravnost na vrt. Pohodna streha je postala sončna terasa s hrastovimi podnicami in ekstenzivno zazelenitvijo.

Poletna kuhinja – več kot le priprava hrane

Projekt izvedbe je koordinacijski izziv, pri katerem se dopolnjujejo različna mojstrska znanja. Poleg mizarskih je bilo treba opraviti še projektantska, gradbena, ključavničarska, kamnoseška, krovsko-kleparska, pečarska, elektro- in vodoinštalaterska, steklarska, pleskarska, keramičarska in vrtnarska dela. Je skupni prostor v naravi, v katerem ob jutranji kavi, dobrem kosilu iz peči, večernem pivu, poučni knjigi ali gledanju nogometne tekme uživa družina s prijatelji. Trojna bivanjska rešitev je nadgrajena z unikatno oblikovano keramiko v obrobah, lučkah, mizi in svečnikih. Pozabljen pa ni niti hišni ljubljenček, ki je v stopniščni niši dobil svoj vrtni kotiček.

Špela Pavlič Kos, Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos