Smetanove omake so težke, preveč nasitne in preveč kalorične. Zato si pripravite lahkotnejše, bolj sveže, bolj zanimive, bolj zdrave in nadvse okusne vegi omake, ki ne vsebujejo niti kančka smetane. Današnji recept je že en izmed teh. Predstavljam pa še nekaj dodatnih in nadvse okusnih zelenjavnih omak. Tako zelo dobre so, da na meso ne boste niti pomislili, kaj šele pogrešali.

Cvetačna omaka z gobami in sušenimi paradižniki

Sestavine: 500 g cvetače, 1 l zelenjavne jušne osnove, 1 l vode, 1 žlička soli, 4 stroki česna, 1 košček masla, poper, 4 sušeni in v olje vloženi paradižniki, 1 žlica suhih jurčkov, 1 vejica svežega peteršilja

Potek priprave si oglejte na www.sitfit.si.

Curry iz jajčevca

Sestavine: 1 večji jajčevec, olivno olje, 1/2 čebule, 1 ščepec čilijevih kosmičev, 1/2 žličke kardamoma, 1/2 žličke korinadrovih zrnc, 1/2 žličke curryja v prahu, 1 žlica kurkume, sol, poper, 1 večji svež paradižnik, 2 stroka česna, 1 cm kos svežega ingverja, 1 dcl paradižnikove kaše, 2 dcl kokosovega mleka

Potek priprave si oglejte na www.sitfit.si.

Čičerikin čili s papriko

Sestavine: 2 mali pločevinki čičerike, 1 velika rdeča paprika, 1/2 rdeče čebule, 2 stroka česna, 1 zvrhana žlička kurkume, 1 žlička čilija v prahu, 1/2 žličke garam masale, 1/4 žličke mletega kumina, 1 noževa konica cimeta, 2 dcl paradižnikove kaše, 1 dcl zelenjavne jušne osnove, sol, poper, olivno olje

Potek priprave si oglejte na www.sitfit.si.

Gobji bolonjez

Sestavine: 1 žlica olivnega olja, 1 korenje, 1 steblo zelene, 1/2 (rdeče) čebule, sol, poper, 1 strok česna, 0,5 dcl rdečega vina, 1 žlica suhih gob (neobvezno), 200 g poljubnih svežih gob, 0,5 dcl zelenjavne jušne osnove, 2 dcl paradižnikove kaše, 1 lovorjev list, 1/2 žlička suhega origana, 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

Potek priprave si oglejte na www.sitfit.si.

Grahovo-špargljeva omaka

Sestavine: 250 g zamrznjenega ali svežega graha, 100 g špargljev, 1 majhen kos masla, 1 pest sveže mete, 1 žlička moke, 4 dcl zelenjavne jušne osnove, sol, poper

Potek priprave si oglejte na www.sitfit.si.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

250 g tortelinov

1 kos masla (približno 20 g)

1/2 žličke česna v prahu (ali 1 strok česna)

1/2 žličke suhega timijana (ali 2 vejici svežega)

1 žlica moke

0,5 dcl belega vina

4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

2 žlici parmezana (+ za okras) (neobvezno)

1/2 žličke limoninega soka

1 konica noža muškatnega oreščka

200 g gob

1 pest zamrznjene špinače (ali 1 velika pest sveže)

olje

sol

poper

PRIPRAVA

Na segretem olju prepražite na lističe narezane gobe. Ko spustijo vodo in se ta ukuha (izpari), gobe prenesite v skodelico in prihranite za kasneje.

Kar v isti kozici stopite maslo, dodajte česen in timijan. Dodajte moko, dobro premešajte in kuhajte 2 minuti. Dolijte vino in premešajte ter počakajte, da alkohol izpari. Dodajte jušno osnovo in dobro premešajte (da dobite omako brez grudic). Kuhajte še nekaj minut, da dobite kremasto omako.

Medtem torteline skuhajte v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži. Kuhane odcedite.

Dodajte gobe in špinačo in dobro premešajte in kuhajte še 3 minute.

Potem omako popoprajte, dodajte limonin sok, muškatni orešček in premešajte. Poskusite in dosolite, če je potrebno. Umešajte še parmezan in premešajte. V omako nežno umešajte torteline.

Torteline servirajte, okrasite s parmezanom, okrasite s svežimi timijanovimi listki in poprom ter postrezite.