»Čeprav se novo slovensko spletno omrežje vizualnih umetnosti ArtOpen deli pretežno med slovenskimi umetniki, smo veseli, da se na stran registrirajo tudi tuji umetniki, ki lahko prevetrijo slovensko hermetično zaprto likovno sceno. Hvala bogu, umetnost ne pozna meja!« po treh mesecih delovanja spletne galerije ugotavlja arhitekt in slikar Tomaž Schlegl, eden izmed treh Kamničanov, ki so ustanovili omrežje.

Kot pravi, je med uporabniki približno 20 odstotkov tujih umetnikov, največ iz Hrvaške in Avstrije ter Italije, Madžarske, Poljske, Francije, Romunije in celo iz Indije. Med njimi so tudi priznani umetniki, ki so svojo državo zastopali na beneškem Bienalu ali npr. svoja dela prodajali preko avkcijske hiše Christie, ne skriva ponosa Schlegl. Med domačimi uporabniki prednjačijo mladi, še neuveljavljeni avtorji, tudi študentov ne manjka, saj je »ArtOpen galerija, ki širi razstavne možnosti in omogoča brezplačno predstavitev svojih umetniških del s področja vizualnih umetnosti tako uveljavljenim kot manj uveljavljenim in ljubiteljskim ustvarjalcem ter hkrati približuje dokaj zaprt in elitistično krojen trg umetnin tudi širši javnosti,« opiše Schlegl poslanstvo omrežja.

Umetnine meseca in leta

Na njem so že izbirali umetnine meseca januarja, februarja in marca, na vrsti pa je izbor aprilskih. Izbirali bodo tudi umetnine leta s področja slikarstva, grafike in grafičnega oblikovanja, kiparstva, fotografije, videa, konceptualne umetnosti in arhitekture. »Nagrade ne bodo prestižne, so zgolj javno stanovsko priznanje kvalitetni umetnosti. Po objavi zmagovalcev lahko vsi primerjajo svoj izbor z izborom strokovnjakov in se tako posredno izobražujejo v svetu sodobne likovne umetnosti,« je jasen Schlegl, ki meni, da poleg možnosti razstavljanja omrežje ponuja tudi dobrodošlo motivacijsko tekmovalnost. Kolegialna izmenjava del in mnenj omogoča takojšen vpogled v strokovno in javno vrednotenje njihovega dela.

Med soustanovitelji portala sta še arhitektka Uršula Lenščak in Brane Golubovič, z zagonskimi sredstvi je projekt podprlo tudi kulturno ministrstvo, ki bo nov razpis za področje vizualne umetnosti za leto 2018 objavilo predvidoma jeseni. Do takrat bodo za posodobitev spletne strani, ki se še spopada z zagonskimi težavami, kandidirali tudi na tujih razpisih, nadaljuje Schlegl in poudari, da ArtOpen ne ustvarja nove elite, ampak omogoča, da nanj vsak naloži svoje delo, ki ga ocenijo uporabniki in izbrani strokovnjaki. av