»Včeraj je bil tukaj Jim Carey,« je v eni najdražjih vinskih kleti rekel sommelier Alex Reiner. »To ni nič posebnega. Tukaj smo navajeni bogatih in slavnih,« je dodal. Kako ne bi bili; restavracijo in vinsko klet Hospiz Alm so v preteklosti obiskali mnogi pomembneži. Verjetno ne bi bila nič posebnega, če ne bi stala na enem izmed najbolj mondenih, pa tudi najstarejših avstrijskih smučišč, v St. Antonu na avstrijskem Tirolskem. V minulem tisočletju so bila tukaj večkrat princesa Diana in princ Charles, njegov oče, vojvoda Edinburški, kralj Philip, pa vsa norveška kraljeva družina, španska kraljeva družina, ruski predsednik Vladimir Putin, večkrat je klet obiskal tudi teniški igralec Boris Becker in legendarni voznik formule 1 David Coulthard. Fotografije njihovih obiskov so razstavljene na steni restavracije.

Tipična tirolska smučarska koča se na zunaj ne razlikuje od tistih v svoji soseščini; na prostrani terasi natakarji smučarjem strežejo vse od dunajskih zrezkov do carskega praženca. Za pomembneže je rezerviran balkon, ki ponuja čudovit pogled na smučišče ob koči. Tudi Jim Carey, ki se je v St. Antonu mudil minulo nedeljo, je posedal na tem balkonu. Petičneži se radi zadržujejo tudi v vinski kleti. Za vrati iz armiranega betona ta skriva največjo zasebno zbirko vin v posebnih velikih steklenicah. Med njimi je tudi nekaj najdražjih vinskih steklenic na svetu. Vrednost vinskega zaklada v kleti, gre za približno 5000 steklenic, je okrog devet milijonov evrov.

Château Cheval Blanc za 80.000 evrov

»To je Château Cheval Blanc, letnik 2000,« je pokazal sommelier Alex Reiner na veliko 15-litrsko steklenico bordojca, po babilonskem kralju ljubkovalno poimenovana Nebukadnezar, ki se je bohotila na kovinskem držalu na steni. »Le sedem takih obstaja na svetu. Njena cena je 80.000 evrov,« je dodal. Poleg te steklenice so bile razstavljene prav tako velike steklenice večinoma francoskih vin, burgundci in bordojci: Château Pavie, Château Haut-Marbuzet, Château Clos de Sarpe Saint Emilion, Château Latour, Château Lafite, Château Mouton Rothschild, pa tudi italijanska in avstrijska vina. Steklenice so razstavljene po stenah, postavljene na držalih na tleh in pritrjene na držala po stropu. Pravzaprav so vse stene dvodelne kleti do zadnjega kotička zapolnjene s pregrešno dragimi vinskimi steklenicami. Svetloba lestencev, ki pritajeno osvetljujejo prostor, odseva od stekla in daje sicer temačnemu in hladnemu prostoru poseben čar.

Med arhiviranimi steklenicami je zgolj manjšina buteljk, večinoma je vino ustekleničeno v velikih, 15- in večlitrskih steklenicah, tako imenovanih magnumih, jeroboamih, rehoboamih, metuzalemih, baltazarjih in drugih. »V teh se vino v nadzorovanih pogojih, to pomeni pri temperaturi 12 stopinj Celzija, in nadzorovani vlažnosti stara počasneje, tudi nekaj desetletij, in nežneje pridobiva zrelost kot v standardnih buteljkah,« razlaga Reiner. »Tudi zato so vina v tej kleti posebne raritete, večinoma gre za unikate, ali pa je na svetu le še nekaj podobnih steklenic takih vin,« dodaja. Nekatere francoske kleti polnijo svoje vino v velike steklenice posebej za klet v Hospiz Almu.

Vsak dan odprejo po dve

Restavracija in vinska klet sta danes v lasti Adija Wernerja. Ljubitelj vin je posebne velike steklenice začel arhivirati v poznih osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Šele od leta 2004 jih tudi prodaja. Za goste z globokimi žepi v Hospiz Almu odtlej vsak dan odprejo po nekaj pregrešno dragih steklenic bordojca ali burgundca.

»Zanesljivo eno do dve vsak dan,« oceni Reiner, »ampak večinoma ne gre za tako zelo drage steklenice vina. Včeraj smo denimo odprli steklenico burgundca za 4500 evrov, dan prej pa buteljko za 2200 evrov. V nedeljo imamo napovedano zabavo za ruske goste, pride 250 ljudi in naročili so 12 velikih steklenic različnih vin,« je opisoval Reiner. Marsikdaj steklenico prodajo neodprto. Tedaj cenjeno vino zgolj zamenja lastnika, potlej pa se naprej stara v kakšni drugi kleti.