Jeseniški hokejisti so mednarodno sezono v drugorazredni avstrijski ligi znova končali brez nastopa v finalu. V napeti in izenačeni polfinalni seriji proti Asiagu so klonili na odločilni, peti tekmi. Na italijanskem ledu so po silovitem začetku in vodstvu z 2:0 močno popustili in doživeli usodni poraz z 2:4.

Za železarji je tako nova sezona brez presežka v alpski ligi. Po uspešnem začetku so pozneje zanihali v formi. V četrtfinalu so ugnali vedno neugodni Lustenau, v tekmi za preboj v finale pa so zapravili dva zaključna ploščka. Najprej pred svojimi navijači, nato še v gosteh. »Reakcija moštva po izgubljeni tekmi na Jesenicah je bila zelo dobra, saj smo povedli z 2:0 in nato zadeli še prečko. Sodniških odločitev nikdar ne komentiram, smo pa imeli velikokrat igralca manj. Tudi pri zaostanku v zadnji tretjini smo pritisnili z vsemi močmi, a se ni izšlo. Drsalno in fizično smo bili boljše pripravljeni, Asiago pa ima več izkušenih igralcev,« je komentiral trener Nik Zupančič, pred katerim je naporno obdobje, saj bo že v ponedeljek začel reprezentančne priprave pred majskim svetovnim prvenstvom skupine A v Parizu.

Zupančič je dejal, da je vstop italijanskih klubov v alpsko ligo poživil tekmovanje. »Prvenstvo je odlično za mlade igralce. Pri nas so Žan Jezovšek, Gašper Glavič in Blaž Tomaževič iz letnika 1997 dobili veliko priložnosti in se dokazali. V tej sezoni so naredili preskok v karieri. Ko so nastopili v mlajši selekciji, so izstopali,« je analiziral Zupančič, čeprav je treba poudariti, da je jedro jeseniškega moštva še vedno precej izkušeno, saj za železarje nastopajo številni hokejisti, ki so nekdaj že igrali v višjem rangu tekmovanja. Zupančiča obenem veseli, da je bila dvorana Podmežakla v končnici alpske lige znova bolj polna, zato ni povsem prepričan, ali bi bil vstop v ligo EBEL prava pot za Jesenice. »Moramo se vprašati, ali bomo delovali v realnih okvirih ali pa v finančno zelo dragem tekmovanju. V alpski ligi smo se borili za vrh, v ligi EBEL bi imeli zagotovo več težav,« pravi.

Jesenice bodo že jutri v Celju potrjevale finalno vstopnico v slovenskem prvenstvu, ki si jo je že zagotovila Olimpija. Finale na tri zmage se bo začel prihodnji četrtek na tivolskem ledu, Zupančič pa vlogo favorita prepušča tekmecu. »Ne bom rekel, da smo brez možnosti. Veliko je odprtih vprašanj. Olimpija je zunaj tekmovalnega ritma, Jesenice so ravno izpadle iz alpske lige. Ko smo se merili v tej sezoni, je bila Olimpija vselej za malenkost boljša, saj nastopa v ligi EBEL,« je povedal Nik Zupančič, ki v tem obdobju opravlja dvojno službo.

Reprezentanti, ki kandidirajo za nastop na pariškem šampionatu, so v zadnjih dveh tednih pod taktirko Zupančičevega pomočnika in videonalitika Aleša Burnika vadili v Kranju, v ponedeljek pa se bodo na jeseniškem ledu pod vodstvom Zupančiča začele uradne priprave. Izbrana vrsta bo uvodno pripravljalno tekmo odigrala 11. aprila, ko bo v Celju gostila tradicionalnega tekmeca Madžarsko.