Potem ko smo v Dnevniku razkrili številne kršitve delovne zakonodaje v agenciji Interlev, ki je delavce posredovala ljubljanski podružnici škofjeloškega podjetja LTH Castings, so se v LTH odločili, da z agencijo prekinejo pogodbo in agencijske delavce neposredno zaposlijo.

Direktor ljubljanske podružnice podjetja LTH Castings Boris Kalan je povedal, da je vlogo za zaposlitev oddalo 79 od 89 delavcev agencij Interlev in Gradmont in da bodo prvo skupino 50 delavcev zaposlili 1. maja, drugo pa 1. junija. Ob tem je zagotovil, da tudi okoli 30 delavcev, ki jim pogodba o zaposlitvi v agenciji Interlev poteče s koncem marca, ne bodo pustili na cedilu. »Pričakujem, da jim bo agencija podaljšala pogodbo, saj ji mora biti v interesu, da na lep način končamo to zgodbo,« je dejal direktor podružnice podjetja z več kot 1500 zaposlenimi. Podjetje je specializirano za izdelavo komponent za avtomobilsko industrijo in je v letu 2015 ustvarilo kar 205 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 25 milijonov evrov čistega dobička.

Sindikati pohvalili odziv uprave podjetja LTH Castings

Po besedah Andreja Škrjanca, predsednika sindikata LTH Castings, si tako uspešno podjetje »ne more privoščiti nepravilnosti in kršitev, kakršnih so bili deležni agencijski delavci«. »Moram reči, da je bilo vodstvo podjetja korektno in se je na naša opozorila po objavi članka takoj odzvalo. Potem ko so preverili navedbe delavcev, so sprejeli našo pobudo, da se odpove sodelovanje z agencijo in vse delavce zaposli,« je pojasnil Škrjanec, ki je prepričan, da se bo uprava dogovorjenega tudi držala.

Z razpletom in prevzemom odgovornosti do agencijskih delavcev so zelo zadovoljni tudi v Delavski svetovalnici, na katero so se delavci najprej obrnili. »LTH Castings je s svojo odločitvijo lahko zgled številnim drugim podjetjem, v katerih se agencijskim in drugim napotenim delavcem še naprej godijo enake krivice. To ni prvi primer pravične ureditve razmer in upamo, da tudi ne bo zadnji,« je povedal Goran Zrnić. V Delavski svetovalnici med pozitivno prakso, ki je po njihovem prepričanju za naročnika tudi cenejša, navajajo uspešno rešen primer agencijskih delavcev Gozdnega gospodarstva Postojna in njihovo zaposlitev v PE Marof trade, neposredne zaposlitve čistilk Manicoma na ljubljanski fakulteti za družbene vede, prezaposlitve čistilk podjetja Uni servisa na Univerzo v Mariboru.

Da gre za pohvalno dejanje podjetja LTH Castings, je ocenil tudi predsednik Svobodnega sindikata Slovenije David Švarc, ob tem pa opozoril, da bi se to lahko zgodilo že prej in da bi morali delovne razmere in plače agencijskih delavcev preveriti tudi v drugih podjetjih. Veljavna zakonodaja namreč določa za agencijske delavce enake pravice ter enake plače in druge bonitete kot za redno zaposlene delavce.

Inšpektorat zadeve še ni preveril

Kot smo že poročali, je agencija Interlev svojim delavcem v LTH Castingsu izplačevala za kar tretjino nižje plače, kot so jih imeli redno zaposleni. Nadurnega dela, dela za konec tedna ter za praznike jim agencija pogosto ni plačala, nižje je bilo nadomestilo za prevoz in malico, prav tako regres, v nasprotju z redno zaposlenimi pa tudi niso prejemali božičnice.

Omenjenih kršitev med svojimi nadzori ni zaznal ne inšpektorat za delo niti v ta namen ustanovljena redna letna revizija agencij. Inšpektorat se ni zganil niti po razkritju nepravilnosti v našem časopisu. Pojasnil je, da zadeva »zaradi drugih prioritet in pomanjkanja kadra ob 6500 prijavah letno« še ni prišla na vrsto.