Sto sedemdeset centimetrov dolge smuči, pripete na nahrbtnik, so vojakom delale preglavice pri skoku s helikopterja, pri hoji v hrib, še posebno pa pri plezanju v strmini. Zaradi dolžine so vojaki izgubljali okretnost, smuči pa so se jim pri določenih gibih zapičile v snežno podlago, je povedal praporščak v Slovenski vojski Iztok Racman.

Zložljive smuči odpravljajo mnogo težav

Nove zložljive turne smuči, ki so svetovna inovacija, izdelana v Sloveniji, pa mnogo težav odpravljajo. »Veliko enostavneje jih je nositi tako po ravnem kot po strmini. Hitro se zložijo po uporabi in spet sestavijo, ko jih potrebujemo. Njihove vozne lastnosti so dobre, ko pa jih zložimo, ne predstavljajo prevelike dodatne teže,« je prednosti zložljivih turnih smuči takoj po njihovi uporabi na Komni opisal štabni vodnik Tadej Žun.

Smuči so nastale v sodelovanju Slovenske vojske z begunjskim Elanom, doslej so jih izdelali deset parov. »Osnovna ideja je bila, da dobimo boljšo premičnost vojaka na bojišču v najzahtevnejših zimskih razmerah,« je pojasnil poveljnik 132. gorskega polka Robert Klinar.

Idejni vodja novosti, vodja razvoja v Elanu Vinko Avguštin, je dodal, da je bil cilj izdelati smuči, ki zložene ne bodo presegale enega metra dolžine. Zložena smučka je dolga 91,5 centimetra in tehta manj kot šest kilogramov. »Lahko bi naredili še lažjo, a smo se osredotočali na druge prednosti,« je priznal. Med njimi je bila tudi splošna uporabnost za smučanje po strmini, kjer pa so snovalci naleteli na presenečenje. »Dinamika smučanja je zaradi vseh prilagoditev, ki smo jih uvedli zaradi zložljivosti, mnogo boljša od običajnih turnih smuči, kar nas je presenetilo,« ugotavlja Avguštin.

Zložljive turne smuči kmalu tudi v trgovinah

Z zamislijo o zložljivih turnih smučeh so se v Elanu spogledovali že dlje časa, načrti pa so ostajali v predalih. Nov zagon so dobili po razpisu ministrstva za obrambo, se spominja Avguštin. Za razvoj tega izdelka je po besedah ministrice za obrambo Andreje Katič ministrstvo namenilo 99.000 evrov. Poleg prvih desetih parov, ki jih vojaki že uporabljajo, naj bi ministrstvo v kratkem z javnim naročilom z njimi opremilo še 150 pripadnikov Slovenske vojske.

Koliko bo to državo stalo, še ni znano. Po besedah vpletenih pa bo to pomembna referenca tudi za morebitne nove Elanove posle z vojskami drugih držav. Pred nekaj tedni so si namreč tujci na tekmovanju gorskih enot z zanimanjem ogledovali novost, veliko pozornosti pa so ji lani namenili tudi na pariškem obrambnem sejmu.

V Elanu že pripravljajo tako imenovano civilno različico te inovacije. Kot je dejal Avguštin, naj bi jo turni smučarji na prodajnih policah našli v zimski sezoni 2018/19, trenutno pa jo testira znani alpinist Davo Karničar, ki z njo namerava smučati z osemtisočaka K2. Večja uporabnost teh smuči in njene izjemne vozne lastnosti pa se bodo odražale tudi v ceni. Ta bo za komplet z vezmi verjetno približno dvakrat tolikšna kot za običajen par turnih smuči. Boštjan Gašperšič, ki v Elanu skrbi za trženje, pa je ocenil, da bo komplet zložljivih smuči stal okoli 2000 evrov.