Za športni uspeh, v tem primeru za osvojitev državnega prvenstva, je treba torej le pozitivno razmišljati, veliko delati in priznati napake. Nič oprijemljivega. Pozitivno razmišljati je tako in tako neopredeljena puhlica (besedna zveza, ki zaradi pogostne, nepristne rabe izgubi svojo vsebinsko vrednost), o veliko delati prav tako nismo slišali nič konkretnega, žal pa tudi priznanje napak ne more nadoknaditi enaindvajset izgubljenih točk, zato je tudi ta besedna zveza bolj puhlica kot resničnost. Res čudežna strategija domnevno vrhunskega uvoženega strokovnjaka. Tudi sicer o življenju in delu tega športnega stratega nismo veliko slišali; o življenju pač, o delu pa ne. Nič zato. Kakor si je predsednik kluba postlal, tako bo tudi ležal. Bati se je le, da bo tudi trgovec z novci (beri: predsednik kluba) kmalu nenadoma izginil. A nogomet je pač država v državi, zato nacionalne tragedije kljub vsemu ni pričakovati.

Bolj me skrbi, ali podobne strateške smernice za uspeh udejanja tudi naša zdajšnja državna izvršna oblast. Za zdaj se zdi, da je strategija vladanja precej podobna: pozitivno razmišljanje, veliko dela in priznanje napak. Žal niti ta ni navadnim državljanom niti najmanj oprijemljiva. Za priznanje napak še nismo slišali (slišimo le o hvali), pozitivno razmišljanje je tako in tako neoprijemljiva demagoška puhlica, o veliko dela pa ob neštetih neuresničenih vladnih projektih ni kaj reči. Pač: veliko dela si vlada daje s prodajo državnega premoženja in s postavljanjem rezilne žice. To pa je zagotovo premalo za pot do uspeha.

Silvo Kristan, Podkoren

*: demagogija – strokovno nedopustna populistična vrsta govora, ki uporablja polresnice in zavajanje, sprevračanje, izpostavljanje enih in zamolčevanje drugih dejstev; učinkuje na nekritično, neobveščeno, manj izobraženo, lahkoverno občinstvo.