Nekdanji predsednik Zaresa in nekdanji visokošolski minister Gregor Golobič je na današnjem zaslišanju povedal, da je bil bolj kot energetski projekt Teš 6 projekt za imenitno priložnost za krajo in sežigalnica evrov. Meni, da Teš 6 demonstrira samougrabitev države in posilstvo javnega interesa.

Izpostavil je, da so v Sloveniji kupljiva politika, mediji in stroka, kar je na najbolj brutalen način razgalil projekt Teš 6, ki jo je označil za Patrio vlade Boruta Pahorja, za katero verjetno politično nihče ne bo odgovarjal.

Glavni problem je, da vlada ni opravila svojega dela

Golobič je izpostavil, da je bil v Pahorjevi vladi deležen očitkov, češ, kaj se vtika v energetiko, če to ni njegov resor. Predvsem tedanji gospodarski minister Matej Lahovnik je bil alergičen na to, da bi se kdo vtikal v projekt, ki ga je zastavil očitno s svojim prihodom na ministrstvo, je dejal.

Nekdanji visokošolski minister meni, da vlada ni opravila svojega dela, zanj pa je norčevanje, če predsednik vlade reče, da nekih gradiv ni mogel dobiti, saj po njegovih besedah »predsednik vlade lahko dobi vse informacije, ki jih želi, če jih hoče«.

Ob nastopu Pahorjeve vlade usoda Teša 6 po njegovem mnenju še ni bila zapečatena, cena projekta je odločevalce postavljala pred izvršena dejstva v časovno stisko (vlada sicer ni uspela dobiti pogodbe, par strani je Golobič od anonimnega vira prejel v teh dneh), v Pahorjevi vladi se je to realiziralo do konca. »Ko je bilo to doseženo, je Lahovnik tudi odstopil, izključno zato,« je dodal.

Pomembno je, kaj se ni dogajalo

Lahovnik sicer po Golobičevem mnenju ni bil član šaleškega lobija, bil pa je kot nekdo, ki je šel mimo, ko se je dogajalo posilstvo; dejansko je bilo tako, da je bil Rotnik glavni, dokler ni Lahovnik odšel z ministrstva. Nekdanji minister težko izključi, da je bil Teš 6 predmet Lahovnikove privolitve za prihod v vlado. »Bolj pomembno, kot kaj se je dogajalo, je tisto, kar se ni,« je poudaril.

»Čista laž je bila, da projekta ni bilo možno ustaviti, predsednik vlade je bil zaveden, zavestno ali ne,« je izpostavil in dodal, da je to to, kar Teš 6 dela za patrijo Pahorjeve vlade.

Tako direktor HSE Borut Meh v času izpolnitve odložnih pogojev kot Lahovnik sta po Golobičevi oceni vedela, da pogodba vsebuje čelne, ki govori o tem, da starševske garancije in plačila (poleg 25 milijonov evrov še prva tranša 85 milijonov evrov) do konca decembra 2009 ne bo, imata strani pravico prekiniti pogodbo v 14 dnevih - to pomeni, da je bila pogodba do do 31. decembra 2009 neoperativna, neveljavna.

Golobičeva teza je, da Meh tega ni storil sam, s to dilemo je bil seznanjen Lahovnik in brez njegovega strinjanja tega ne bi naredil, ali je Lahovnik obvestil Pahorja, ne vem, zanesljivo pa ni obvestil vlade ali dal pobudo sklic skupščine HSE o tej »perverziji, o izstopu iz tega vlaka«.

Vpliv lobijev in prihodnje ambicije slovenske države

Zaradi vpliva lobijev so rabili več kot leto in pol, da so prišli do nekaj informacij o Tešu, zasluga pa gre Darji Radić, ki je na položaju zamenjala Lahovnika - do njenega prihoda je bil Uroš Rotnik tako rekoč predsednik vlade. Pomisleke o Tešu 6 je izrazil tudi Aleksander Mervar, z njimi je bil seznanjen tudi Lahovnik, a je bil deležen šikaniranja; da bi ga utišali, je kasneje dobil službo namestnika direktorja Elesa.

Golobič je zavrnil, da bi vlada marca 2010 sprejela sklep, da podpira projekt, kar je na zaslišanju pred komisijo dejal Pahor. »Ni res, takšnega sklepa vlade ni,« je dejal.

Golobič se je tudi vprašal, ali ima slovenska država tukaj ambicijo priti do dna. Na tožilstvih po njegovih besedah namreč marsikaj še stoji. Ob tem je navedel, da je Rotnika kot pravna svetovalka spremljala Anita Dolinšek, ki je bila lani dvakrat v DZ kot kandidatka za sodnico v Celju, ki je pristojno za zgodbo v Tešu. »Blagor tistim, ki misijo, da je to naključje,« je dodal.