Slovensko moško teniško reprezentanco čaka v Davisovem pokalu, najelitnejšem ekipnem tekmovanju, nov izziv. Prihodnji konec tedna, od petka, 7. aprila, do nedelje, 9. aprila, se bo v drugem krogu druge evro-afriške skupine pomerila proti Južni Afriki. Slovenija je v prvem krogu s 3:2 premagala Monako, Južna Afrika pa je bila s 4:1 boljša od Estonije. Pod vodstvom selektorja Blaža Trupeja bodo v Centurion, območje, ki leži med Pretorio in Johannesburgom, odpotovali Grega Žemlja (145. na svetovni lestvici), Tomislav Ternar (789.), Mike Urbanija (855.) in Tilen Žitnik (1645.). Zmagovalec dvoboja se bo v odločilni tekmi za napredovanje v prvo evro-afriško skupino pomeril z boljšim med Norveško in Dansko, poraženec pa bo tudi prihodnje leto igral v drugi afriški skupini.

Že na prvi pogled je slovenska reprezentanca oslabljena. V njej ni obeh Blažev, Kavčiča in Role, ki ob Žemlji tvorita jedro moške reprezentance. Kdaj sta najboljša slovenska teniška Blaža odpovedala nastop za reprezentanco, je Trupej pogledal v svoj mobilnik. »Kavčič 16. marca, Rola pa 14. Da v reprezentanci ni Kavčiča in Role, ne jemljem kot osebni poraz. Prizadeval sem si po najboljših močeh, da bi nastopila. Ne verjamem, da bi kaj pomagalo, tudi če bi ju klical vsak dan,« je odgovoril. Kapetan slovenske reprezentance je dodal, da razlogov ne bo povedal, da spoštuje mnenje vsakega športnika, da noben od njiju ni poškodovan in da bo dobrodošel v reprezentanci, če bo Slovenija zmagala v Južni Afriki.

Slabše volje je bil Grega Žemlja. »Pred sezono smo se jasno dogovorili, da bosta na vsakem dvoboju prisotna vsaj dva izmed najboljše slovenske trojice. Očitno je dogovor zdržal le en dvoboj. Zakaj je tako, težko odgovorim, dejstvo pa je, da mi ni vseeno. Osebno vselej z veseljem nosim slovenski dres, turnirje izbiram tako, da sem v času Davisovega pokala vselej dostopen…« je bil odkrit Žemlja.

V slovenskem taboru stavijo na dobro vzdušje v reprezentanci, saj so ob Žemlji vsi mladi igralci željni dokazovanja. Težava je le njihova uvrstitev na svetovni lestvici, ki ne zbuja optimizma. »Moje osnovno načelo je, da moramo pokazati maksimum z obstoječim kadrom. To bomo tudi storili. Naš cilj je zmaga, čaka pa nas zahtevna naloga. Pred leti smo gostovali v Južni Afriki s precej močnejšo reprezentanco, a izgubili z 0:5. Ni enostavno igrati na tako veliki nadmorski višini,« pravi Trupej.

Slovenska reprezentanca bo šla na dolgo pot pojutrišnjem, dvoboji pa bodo v kompleksu Irene Country Club potekali na nadmorski višini okrog 1800 metrov. Za Južno Afriko že več let v Davisovem pokalu ne nastopa njihov najboljši igralec Kevin Anderson. Najboljši igralec je tako Lloyd Harris (274. na svetu), kapetan reprezentance Marcos Ondruska pa je poklical še Nicolaasa Scholtza (503.), Ruana Rölofseja (1645.) in Ravna Klaasna, ki na svetovni lestvici še nima uvrstitve, a je deseti najboljši med dvojicami. Razmerje v medsebojnih dvobojih je 1:1, potem ko sta obe reprezentanci na domači podlagi zmagali z maksimalnim izidom 5:0. Dvoboj bo potekal na trdi podlagi.