Tudi za tehnološko neuke

Trådfri je po izdelkih za brezžično polnjenje mobilnih telefonov druga kolekcija iz Ikeinega programa za pametni dom in prva, ki uporabnikom omogoča, da z internetom stvari daljinsko nadzirajo ali avtomatizirajo domače naprave. Ikea pri tem še posebno meri na kupce, ki jih zapletenost drugih pametnih elektronskih naprav za dom sicer odvrača od nakupa. Svetuje, naj uporabniki nova svetila najprej začnejo upravljati z daljinskim upravljalnikom, če jih zanima napredna tehnologija in bodo pripravljeni na eksperimentiranje s svetlobo v svojem domu, pa jim priporoča še uporabo dodatnih funkcij.

Sijalke, led-paneli in vrata omaric

Senzorji, s pomočjo katerih se luči samodejno prižgejo in ugasnejo, ko kdo vstopi v prostor ali izstopi, so dodatna možnost izbire. Uporabniki lahko izberejo tudi najprimernejšo svetlost in barvo svetlobe, z aplikacijo pa ustvarijo način svetenja v različnih časih dneva. Serija Trådfri je prirejena tako, da lahko sijalke uporabimo v kateri koli svetilki s standardno velikim navojem. Poleg sijalk so v najnovejši kolekciji pametnih svetil po dostopnih cenah še osvetljena vrata omaric Surte in Jormlien ter led-paneli Floalt – vsi izdelani za prostore, ki jim primanjkuje naravne svetlobe. Serija ni kompatibilna z aplikacijama Amazon Echo in Google Home, ampak z vozlišči v pametnih domovih, ki so povezana s tehnologijo ZigBee.

Nadzor svetil, ko smo zdoma

V Ikei tudi v prihodnje načrtujejo nove tehnološke ponudbe, kot je denimo funkcija »zdoma« v aplikaciji, ki bo uporabnikom omogočila na daljavo časovno nastaviti svetila in preveriti, ali so ugasnili luči, ko so odšli od doma. Švedska svetovna trgovska veriga se je po ugotovitvi, da je trg opreme za dom bržkone že dosegel višek, usmerila še na druga prodajna področja. Tako je Ikea lani že poslala na trg kolesa in hidroponske notranje vrtove.

Vir: www.dezeen.com