Na srečo lahko svoje naprave očistite s sredstvi, ki jih imate doma. Preden se lotite dela, poskrbite, da so ugasnjene in izključene iz električnega omrežja. Nato jih obrišite, najbolje z mehko krpo iz mikrovlaken, in odstranite prah. Izognite se papirnim brisačam in robčkom, saj lahko opraskate zaslon. Za temeljito čiščenje pa uporabite sredstva, ki jih najdemo praktično v vsakem gospodinjstvu.

Otroški vlažilni robčki

Občasno pretresanje računalniške tipkovnice je dober način, da se znebimo prahu in ostankov, ki se naberejo pod tipkami in med njimi. Toda to je le polovica dela. Uporabite otroški čistilni robček in z njim odstranite umazanijo, polito tekočino in vse drugo, kar se sčasoma nabere na tipkah in ob njih.

Ustna vodica

Vam je zmanjkalo čistila za okna? Nič zato, tudi močna alkoholna ustna vodica je enako dobra ali še boljša za čiščenje računalniškega zaslona. Nanesite jo na mehko in suho krpo ter zaslon zbrišite do suhega. Pozor! Ustno vodico smete uporabiti samo na steklenih zaslonih, nikakor ne na zaslonih s tekočimi kristali. Alkohol lahko poškoduje material v LCD-zaslonih. Ohišje računalnika lahko očistite tudi z večnamenskim čistilom.

Odstranjevalec laka za nohte

Nad umazano tipkovnico se lahko spravite z odstranjevalcem laka za nohte in staro zobno krtačko. Z njim navlažite krtačko in rahlo drgnite računalniške tipke. Odstranjevalec laka je odličen tudi za odstranitev madežev črnila.

Beli kis

Zmešajte enaka dela belega kisa (ne uporabite jabolčnega kisa) in vode. V mešanico namočite čisto krpo, jo dobro ožmite, ker tekočina ne sme doseči vezja v notranjosti, in z njo obrišite ohišje in tipkovnico računalnika. Manj dostopnih in ozkih mest se lotite z navlaženimi palčkami za ušesa. Zmes kisa in vode uporabite tudi za čiščenje umazanije z računalniške miške in si pri tem prav tako pomagajte z bombažnimi paličicami.

Vir: www.rd.com