Selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec je pred štirimi leti ob prevzemu drugega mandata na slovenski klopi na pobudo žene Romane začel uporabljati metode komplementarne energijske medicine. Tovrstnih prijemov zahodna medicina ne priznava, Katanec pa jih je začel podrobno spoznavati pri zakoncih Rupert, ki v zadnjem letu dni na selektorjevo povabilo redno sodelujeta tudi s člansko vrsto.

Matjaž in Alenka Rupert sta za Dnevnik v prvem intervjuju za slovenske medije pojasnila način delovanja z nogometno reprezentanco. Razložila sta, da natančno izmerita energijske podatke igralcev in na podlagi njihovega elektromagnetnega polja ugotovita raven njihove pripravljenosti. Rupertova zagotavljata, da se nogometaši po njunih srečanjih počutijo »zelo sproščeno in umirjeno«, na terapijah pa večinoma sodeluje okoli deset igralcev. Zakonca Rupert sta pri svojem udejstvovanju med drugim energijsko očistila stadion v Stožicah, igralcem svetujeta glede prehrane, obilo dela pa sta imela tudi na nedavnem poraznem gostovanju reprezentance v Glasgowu na Škotskem.

Iz nogometne zveze so sporočili, da alternativno medicinsko storitev plačujejo glede na opravljen obseg. Višine zneska niso želeli razkriti, na spletni strani zakoncev Rupert pa je zapisano, da strankam za dvodnevni program miru, energije, ustvarjalnosti in napredka zaračunavata po 70 evrov. »O učinkih težko sodimo, saj gre po razlagi metode za individualni osebnostni napredek, ki pa je stvar posameznika,« pravijo v nogometni zvezi, ki jo vodi Radenko Mijatović.

Po naših informacijah so se znotraj reprezentance pojavila različna mnenja o izvajanju terapij s področja komplementarne energijske medicine. Ob tem se porajajo številni dvomi o večkrat nenavadnih odločitvah selektorja Srečka Katanca, ki naj bi se za izbor reprezentantov in taktike odločal tudi na podlagi izračunanega elektromagnetnega polja. Alenka Rupert je dejala, da slovenskega selektorja pred reprezentančnimi zbori zanima osnovni vpogled v energijsko stanje igralcev, kar kaže na močno prepletenost alternativne medicine s strokovnimi prijemi Srečka Katanca.

Kakšne so vajine metode pri delu z nogometno reprezentanco?

Alenka Rupert: Metoda vključuje pregled elektromagnetnega polja. Vsak človeški organ ima svoje polje, ki vibrira s frekvencami. Po pregledu ugotoviva nepravilnosti, ki so lahko povezane z različnimi strahovi in stiskami. Enega od igralcev je bilo strah avtoritete, zato mu je bilo treba pomagati, da se je sprostil, da je lahko pokazal svoje znanje in talent. Selektor Katanec je že pred leti opazil, da so nekateri igralci v krču, zato naju je prosil, da bi jim pomagala, da bi začutili notranji mir. Metoda je merljiva, zato so ugotovitve natančne. Sva učenca vrhunskih učiteljev meditativnih tehnik v svetovnem merilu. Uporabljava tudi meditacije za večjo koncentracijo, da se lahko igralci na igrišču začutijo. Obenem obstajajo sprostilne dihalne tehnike, kakor tudi tehnike za napolnitev energijskih središč.

Kakšen je vpogled v energijsko sliko igralcev?

Alenka Rupert: Spoštujeva etično-moralna pravila, zato v energijske slike dostopava le s privoljenjem igralcev. Ko selektor izbere igralce, želi imeti osnovni vpogled v njihovo stanje, ki nam pove, kakšna je njihova energijska pretočnost. Če neki igralec pol leta ne igra v klubu, je težje doseči neko kapaciteto. Pomagava jim, da so psihološko stabilnejši, notranje suvereni in samozavestnejši. Ko sva začela delo, sva jim na uvodnem uro in pol dolgem predavanju predstavila najino delovanje. Vsak igralec se odloči, ali bo sodeloval ali ne.

Kakšen je odziv?

Alenka Rupert: Med reprezentančnim zborom k nama pride deset ali enajst igralcev, lahko pa tudi manj. Odvisno od tega, ali začutijo, da potrebujejo pomoč. Z možem lahko zelo natančno izmeriva energijske podatke in ugotoviva, kako so igralci pripravljeni.

Kaj morajo za uspeh narediti igralci?

Alenka Rupert: Zase lahko naredijo zelo veliko, vendar morajo delovati na dnevni ravni. Pomembno je, da igralci pazijo na prehrano, saj jih lahko zakisa. Mišična, energijska in kondicijska kapaciteta so zelo odvisne od prehrane. Če je reprezentant čustveno nestabilen, se mu bo to zagotovo poznalo na igrišču. Ravno zdaj smo imeli takšen primer. Moramo vedeti, da je okoli nas neskončno energetsko polje. Nikola Tesla ga je uporabljal, Albert Einstein se ga je zavedal in ga poimenoval sila ljubezni. S soprogom vsak dan meditirava po več ur in s tem ohranjava notranji mir glede na količino stresa. Že 25 minut energijskih vaj na dan lahko naredi čudežen rezultat. Za primerjavo – Lionel Messi ima po energijskih meritvah 82-odstotno koncentracijo, slovenski reprezentanti pa med 45 in 55 odstotki.

Kako veste za podatek o Messiju?

Alenka Rupert: Ko 25 let meditiraš, ne dojemaš sveta samo s fizičnimi čutili, ampak z nadčutno zaznavo. Človeku se razvijejo notranja energetska čutila, s katerimi lahko spremljaš različna energijska polja. Ni nujno, da pri tem uporabiš energijsko nihalo. Tudi to je rezultat najinega dela in doslej prehojene poti.

Kaj svetujeta igralcem glede hrane?

Alenka Rupert: Nikoli jim ne rečeva, kako se morajo prehranjevati, ampak jim svetujeva, kaj lahko storijo, da se bodo bolje počutili. Nekaterim ne ustreza preveč sladkorja, drugim škodijo salame ali mastna hrana, ki človeka zakisa in ga vleče k tlom.

So igralci sprejeli te metode?

Alenka Rupert: Igralci so preprosti, notranje zelo čisti in pripravljeni sodelovati, da naredijo nekaj zase. Imamo zelo odkrit odnos. Po naših srečanjih se počutijo zelo sproščeno in umirjeno.

Kakšne so vajineobveznosti na dan tekme?

Alenka Rupert: Sodelujeva samo s tistimi igralci, ki naju pokličejo. Ravno v Glasgowu je prišel do naju igralec, ki je bil zelo vznemirjen in pod stresom.

Matjaž Rupert: Midva ne izoblikujeva igralcev. Od njihovega truda je odvisno, kakšen bo učinek terapij.

Jim med tekmo pošiljata energijo?

Matjaž Rupert: Med tekmo uživava, saj imava zelo rada šport. V Glasgowu nama je bilo hudo, saj so bili nekateri zelo potrti po porazu. V nogometu zmage in porazi vzbujajo močna čustva. Če bi med tekmo sodelovala, bi vplivala na njih, česar pa ne želiva. Nikdar ne hodiva v slačilnico in nisva del reprezentance kot maserji, zdravniki ...

Energijsko očistita tudi stadione?

Alenka Rupert: Gre za zelo zahteven postopek, zato ni možno očistiti vsakega stadiona. Če sva uradno poklicana, lahko prostor pregledava in ga očistiva.

Se je to že zgodilo?

Alenka Rupert: Da.

V Stožicah ali na Brdu?

Alenka Rupert: Na Brdu ne.

Matjaž Rupert: Stadion je prostor, ki sprejme več ljudi, kar pomeni, da se v tem objektu prepleta več različnih energij. V današnjem življenjskem ritmu je veliko stresa in nervoze, zato želiva s čiščenjem umiriti napetosti. Kako naj človek deluje, če se nad njim zgrne preveč pritiska? Dejstvo je, da se v tem primeru umirijo določene energije, ki so lahko moteče, četudi se jih ne zavedamo.

Sta že prej spremljala nogomet?

Alenka Rupert: Moja mama je bila velika nogometna navdušenka, jaz pa sem v mladih letih zelo rada spremljala brazilsko reprezentanco. V nogometu sem opazovala igralce, njihovo igro in odnose. Zelo me zanima korektnost odnosov na igrišču, saj na šport oba z možem gledava z zelo visokimi etično-moralnimi standardi. Ne odobravava provociranja ali žaljenja. Všeč mi je, ko moštvo igra korektno in pošteno. Nič hudega, če je poraženo, saj ljudje nismo stroji. Lahko se zgodi, da neko moštvo nima svojega dneva, da igralcem ne ustreza energija prostora ali države, zato so nesproščeni, zadušeni.

Kako vaju je našel Srečko Katanec?

Ko je prevzel vodenje reprezentance, ga je na najino delo opozorila žena Romana. Takrat je reprezentanca izgubljala tekmo za tekmo, zato me je prosil, naj mu pregledam elektromagnetno polje. Katanec je spoznal, da lahko z delom na sebi sprosti marsikatero energijo.

Selektor pravi, da mu terapije zelo pomagajo.

Matjaž Rupert: Postavite se v njegovo kožo. Reprezentance ni prevzel v rožnatem stanju, uspeh pa ni odvisen zgolj od njega. Vsi smo krvavi pod kožo, pritisk javnosti pa je vedno velik.

Vaju porazi prizadenejo?

Alenka Rupert: Seveda nama ni vseeno. Človek bi naredil vse, da bi bilo drugače, a takšno je življenje. Kaj pa so zmage in porazi proti večnosti! Ko sem po tekmi v Glasgowu pri igralcih videla bolečino in žalost, sem jih kar objela. Začutila sem, kako jim je bilo hudo. Včasih beseda ni dovolj, ampak te dvigne šele dotik.

Koliko zaslužita z reprezentanco?

Alenka Rupert: Je to sploh pomembno? Imava dobro stoječe podjetje, ki ga lahko preverite na Ajpesu. Z reprezentanco nikdar ne bi sodelovala zaradi denarja. Leta 2009 sva bila v Mehiki, kjer naju je neki gospod na vsak način skušal spraviti do tamkajšnje nogometne reprezentance, saj je opazil najine sposobnosti, vendar nisva začutila povezanosti s to deželo. Lahko bi ostala tudi v ZDA, a sva se raje vrnila domov. Sledila sva srcu. Ker sva Slovenca, pripadava temu okolju. Lahko nama ponudijo goro zlata, vendar morava sodelovanje najprej začutiti v sebi.

Kakšna oseba je Srečko Katanec?

Alenka Rupert: Je zelo odgovoren in natančen človek. Veliko premišljuje in ima bogate nogometne izkušnje. Njegov odnos do igralcev je zelo ljubeč tudi po človeški plati. S Srečkom je izvrstno sodelovati, saj je mož beseda.

Sodelujeta tudi na treningih?

Alenka Rupert: Včasih, vendar nimava posebnih zadolžitev. Opazujeva in spoznava energijsko formo igralcev. Če zaznava, da je neki igralec energijsko nestabilen, lažje pristopiva do njega. Opazujeva tudi njihov odnos do selektorja. Pri nekaterih sva opazila, da so precej vzvišeni in zvezdniški, zato jim skušava razložiti, naj prisluhnejo selektorju.

Katanec nosi vaše energijske zapestnice. Pa igralci?

Alenka Rupert: Pripomočke iz naše trgovine uporablja zgolj Katanec, saj s tem blaži težave z grlom. Nič ne bi bilo narobe, če bi izdelke uporabljali tudi nogometaši, vendar se o tem nismo pogovarjali.

Kakšno je elektromagnetno polje reprezentance?

Alenka Rupert: V tem trenutku ni slabo. Je pretočno, vendar je bilo v Glasgowu močnejše. V nedeljo je imela Škotska agilnejše in agresivnejše polje.

To pa je že lahko znamenje, da bo šlo nekaj narobe?

Alenka Rupert: Tako je. To lahko vidiva in opozoriva na stanje, vendar nanj ne moreva vplivati.

Zakaj je Katanec bolj miren, odkar se udeležuje vaših terapij?

Alenka Rupert: Naučil se je uporabljati določene metode in tehnike. Z meditacijo regulira svojo energijo in pri tem uporablja program miru, energije, ustvarjalnosti in napredka, ki ima sedem stopenj.

Kdaj človek doseže sedmo stopnjo?

Postopoma, saj ljudje niso sposobni doseči takojšnjih višjih vibracij. Gre za postopen proces. Sedmo stopnjo je doseglo zelo malo ljudi, ker je precej zahtevna.