»Štiri desetletja smo potrebovali, da nam letos medicinski del medbolnišničnih prevozov kritično bolnih novorojenčkov in dojenčkov, ki jih prepeljemo na Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana iz vse Slovenije, končno priznava in finančno krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na zdravstvenem ministrstvu se hkrati že sprejema investicijski načrt za posodobitev in razširitev te dejavnosti na vse starostne skupine otrok,« ob častitljivi obletnici organiziranih prevozov zadovoljno poudari prim. Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Doslej so stroške za to dejavnost krili iz skupne vreče za intenzivno terapijo, pojasni Vidmar in doda, da bi radi v nadgrajenem sistemu dejavnosti enako skrbeli za vse kritično bolne otroke, ki sodijo pod nadzor pediatra, in ne le za kritično bolne dojenčke.

Paradni konj zdravstva

»Medicinska dejavnost transporta najhuje bolnih otrok iz regionalnih bolnišnic v enoto za intenzivno terapijo je že od leta 1976 paradni konj našega javnega zdravstva,« je prepričan Vidmar. Kot pravi, takšnih prevozov marsikje še danes nimajo urejenih. Njihova dejavnost, ki nesporno rešuje življenja najšibkejših, sodi v sklop intenzivne terapije otrok na kliničnem oddelku v stavbi pediatrične klinike, čeprav formalno sodi pod kirurško kliniko.

V štirih desetletjih so transportirali že 6642 kritično obolelih najmlajših bolnikov oziroma okoli 200 na leto. Čeprav imajo raje hitrejši helikopterski prevoz, večino prevozov opravijo z reševalnim vozilom, ki ni odvisno od vremenskih ali nočnih razmer. Prvo leto so prepeljali 11, leta 1984 pa že 294 kritično bolnih novorojenčkov in dojenčkov. A so takrat v zdravstveni sistem vpeljali prevoze nosečih žensk z zapleti v terciarni center, zaradi česar se je število kritičnih prevozov dojenčkov zmanjšalo in ustalilo. Leto pozneje sta se odprli še dve intenzivni enoti, današnja Klinika za pediatrijo UKC Maribor in Enota intenzivne nege in terapije novorojenčkov (EINTN) Ginekološke klinike UKC Ljubljana, kamor so transportirali novorojenčke pod telesno težo 1000 gramov. Če so novorojenčki v stabilni fazi in potrebujejo samo intenzivni nadzor, jih sprejme tudi Klinični oddelek za neonatologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Rešili vsaj tri tisoč dojenčkov

»Med glavne razloge za medbolnišnični prevoz kritično bolnih novorojenčkov in dojenčkov sodi dihalna stiska novorojenčka, prirojene anomalije, huda obporodna hipoksija (pomanjkanje kisika), pri dojenčkih pa akutna odpoved dihanja ob prebolevanju bronhiolitisa, akutna obolenja v trebuhu, ki zahtevajo kirurško zdravljenje, in sepsa. Poleg novorojenčkov transportiramo tudi dojenčke do šestega meseca starosti, če jih lahko namestimo v transportni inkubator,« pojasnjuje Vidmar, ki ne skriva, da bi brez premestitve zanesljivo umrlo vsaj 3100 dojenčkov, ki so jih prepeljali in jim omogočili ustrezno zdravljenje. Približno 300 med temi jih ima danes določene nevrološke ali drugačne težave, kar 2800 pa jih živi brez zdravstvenih težav.

»Tudi naš Nejko je med njimi,« je ponosna Vladimira Medvešek, mama plesalca Nejka Petra Levaka, ki so ga kot novorojenčka pred 25 leti prepeljali iz brežiške porodnišnice v UKC Ljubljana, saj je bilo njegovo življenje ogroženo zaradi dihalne stiske. »Ne bi si znala več predstavljati, da bi še kakšna mama s hudo bolnim novorojenčkom toliko dni preživela v negotovosti, kako je z njenim otrokom. Kajti takrat sinka nisem mogla spremljati na KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana in samo celotni zdravstveni ekipi se lahko zahvalim, da je sin danes zdrav.« Pravi, da je ves čas verjela, da se bo vse dobro izteklo, četudi naj bi imel sin le polovične možnosti za preživetje. Prvič ga je videla, ko je bil star teden dni, po 29 dneh pa sta bolnišnico zapustila zdrava. Pozneje ni imel nobenih zdravstvenih težav več, pravi mama in pristavi, da ga zato tudi nikoli ni zavijala v vato.

V Mariboru prevoze začasno ukinili

»Prizadevanja za sistemsko ureditev transporta hudo bolnih otrok do 18. leta starosti na nacionalni ravni podpiramo tudi v UKC Maribor,« pravi izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, predstojnica Klinike za pediatrijo v UKC Maribor. Meni, da bo razširitev še zlasti pomembna za starostno skupino od 15 do 18 let, »za katero tudi hospitalizacija na ravni države ni urejena, kot bi si želeli«. Na mariborski Kliniki za pediatrijo so med letoma 2013 in 2015 tudi sami organizirali prevoze najbolj kritično bolnih otrok, a so jih morali zaradi kadrovskih težav začasno opustiti. Upa, da jih bodo lahko znova uvedli v začetku prihodnjega leta, saj jih močno pogrešajo. Prevoze so opravljali za otroke vseh starosti, predvsem iz severovzhodnega predela države in le čez dan, saj dežurne službe niso imeli. Zdravniki in medicinske sestre so sprva to delo opravljali celo brez plačila, še pove in doda, da so na leto prepeljali okoli 70 najbolj bolnih otrok.