Italijanska policija je danes aretirala tri državljane Kosova, ki naj bi simpatizirali s teroristično organizacijo Islamska država in naj bi premlevali možnost, da razstrelijo zgodovinski most Rialto v Benetkah. Policija je pridržala tudi mladoletnika, in sicer zaradi bojazni, da bi se lahko vpletal v preiskavo. Po navedbah policije je imela četverica urejene vse dokumente za zakonito prebivanje v Italiji. V preiskavi so še najmanj trije kosovski državljani, ki so imeli stike z aretiranimi, je dejal glavni beneški tožilec Adelchi D'lppolito.

Policija je skupino v mestu, ki ga uvrščajo med najzanimivejša na svetu in je vedno polno turistov, spremljala od lani. Prisluškovali so njihovim telefonom, v stanovanje so jim namestili prisluškovalne naprave in spremljali njihovo delo po računalnikih. »Kar smo odkrili, je bilo moteče in skrb zbujajoče,« je rekel D'Ippolito.

Med drugim so ugotovili, da je skupina veselo praznovala ob nedavnem napadu v Londonu, ko je moški z avtomobilom zapeljal med pešce na westminstrskem mostu in nato zabodel policista ob vhodu v parlamentarno palačo. Skupno je ubil štiri ljudi, potem so ga ustrelili. Eden od Kosovcev je napad po trditvah policije komentiral z besedami: »Če upoštevamo, koliko nevernikov je v Benetkah, bi šli lahko takoj v nebesa, če podstavimo bombo na most Rialto.« Slednji je bil zgrajen v 16. stoletju in velja za drugo največjo znamenitost mesta in se razprostira nad največjo vodno ulico Canale Grande.

Vsi aretirani so živeli v starem mestnem jedru, dva sta delala kot natakarja.

Policija je med operacijo preiskala 12 lokacij v središču Benetk in bližnjih mestih Mestre in Treviso. Operacija je rezultat zapletenih preiskav, v katerih so sodelovali strokovnjaki za boj proti terorizmu in mafiji. agencije