Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je umaknil predlog krivdne razrešitve strokovnega direktorja tamkajšnje Pediatrične klinike Rajka Kende. Ta je dobil možnost, da se izreče o izsledkih notranjega nadzora po lanski smrti otroka, ki so ga zdravili v ljubljanskem UKC. Kenda nam je včeraj potrdil, da je seznanjen z umikom predloga razrešitve.

Slaba komunikacija med zdravniki

Kopač se je s Kendo dogovoril, da se postopek glede izrednega notranjega nadzora nadaljuje, v njem pa bo imel strokovni direktor Pediatrične klinike možnost podati svoje mnenje, so nam potrdili v bolnišnici. V UKC Ljubljana izsledkov tega nadzora, s katerimi so po naših informacijah prvotno utemeljevali Kendovo razrešitev, še vedno ne komentirajo.

Kot smo v Dnevniku že poročali, je analiza otrokovega zdravljenja po neuradnih informacijah pokazala na nedopustne komunikacijske šume med zaposlenimi v bolnišnici. Ti šumi bi lahko vplivali na izid otrokovega zdravljenja, a naj tega ne bi bilo mogoče z gotovostjo trditi. Analiza naj bi zajela ravnanja več zdravnikov, Kenda pa naj pri zdravljenju otroka, ki je po hudem zapletu umrl, ne bi neposredno sodeloval. Vodstvo bolnišnice naj bi mu ob predlogu razrešitve očitalo, da je (so)odgovoren za razmere, ki so se pokazale ob neuspešnem zdravljenju otroka.

O izbiri strokovnega vodstva presoja sodišče

Pred dnevi so v UKC Ljubljana pojasnili, da je Kopač predlog Kendove razrešitve izdal, potem ko mu je to predlagala strokovna direktorica bolnišnice Marija Pfeifer. Imenovanju Pfeiferjeve na čelo ljubljanskega kliničnega centra pa na sodišču medtem oporeka nevrologinja Bojana Žvan, ki je prav tako kandidirala za strokovno direktorico. V bolnišnici so očitke glede imenovanja Pfeiferjeve doslej večkrat zavrnili, prva obravnava na sodišču, ki podrobnosti imenovanja še ni zajela, pa je bila ravno včeraj.

Žvanova meni, da Pfeiferjeva ni izpolnjevala razpisnih pogojev, saj po njenem ni imela ustreznih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih. Tudi če bi ji sodišče dalo prav, pa to Žvanovi ne zagotavlja mesta strokovne direktorice. Tega se zaveda, je povedala, vseeno pa se ji zdi prav vztrajati v postopku. Želi si, da bi se v bolnišnici držali svojih aktov in da ne bi ravnali »po domače«, je poudarila.