Potem ko Snagi v letu, ko je bila Ljubljana zelena prestolnica Evrope, ni uspelo odpreti prve slovenske trgovine brez embalaže, se zdaj v tem javnem podjetju ambiciozno lotevajo novega projekta. In temu kaže veliko bolje kot težko pričakovani trgovini.

Gre namreč za enega izmed prioritetnih projektov, ki jih je ljubljanska občina navedla v Trajnostni urbani strategiji in za katerega je že rezervirala sredstva v svojih proračunih. Ljubljana naj bi tako že prihodnje leto dobila nov zbirni center v Stanežičah, ki pa bo precej drugačen od obstoječih dveh na Barju in na Povšetovi. Z njim bodo v Snagi pokazali, da je zbirni center lahko veliko več kot le zbirališče različnih frakcij odpadkov.

»Center, ki ga načrtujemo v Stanežičah, bo trajnostno stičišče, kjer bomo zbirali odpadke, hkrati pa po načelih vnovične uporabe izdelkom podaljševali življenjsko dobo,« je pojasnila svetovalka direktorja Nina Sanković in razkrila, da so novemu centru nadeli ime Kreapolis.

Na približno 12.000 kvadratnih metrih bo Kreapolis poleg klasično zasnovanega zbirnega centra, v katerem lahko občani in občanke v številne zabojnike razvrstijo pripeljane odpadke, obsegal še veliko več. V opisu projekta napovedujejo, da bo dvonadstropni objekt na 3400 kvadratnih metrih združeval kolesarsko, mizarsko, električarsko in šiviljsko delavnico ter prostor za ustvarjalno predelavo predmetov. Poleg tega bosta zraven še prostor za izmenjavo ali izposojo rabljenih predmetov ter trgovina izdelkov iz ponovne uporabe, Sankovićeva pa je dodala, da imajo v načrtu tudi priložnostno tržnico in kavarno, ki bo delovala po načelih pravične trgovine.

Kreapolis bo sicer sestavni del infrastrukture P+R v Stanežičah. »To je po naših ocenah najprimernejše okolje za vzpostavitev središča, ki bo uveljavljalo trajnostno ravnanje z odpadki. Tako bomo najbolj ustrezno izkoristili zmogljivosti in dnevne migracije v okviru infrastrukture P+R,« je še pojasnila Sankovićeva. Iz opisa projekta pa je moč razbrati, da bo zanimiva tudi fasada novega centra. Na ravni strehi bo mogoče postaviti sončno elektrarno, delovne površine pa nameravajo čistiti z zbrano deževnico.

Še vsaj dva

Center, ki bo spreminjal navade potrošnikov, bo v celoti financirala občina. Skupno bo v dveh letih zanj odštela približno 3,7 milijona evrov. Avgusta naj bi Snaga pridobila gradbeno dovoljenje in ob koncu leta začela gradnjo, ki bo trajala približno eno leto. Kreapolis bi moral odpreti svoja vrata decembra leta 2018.

V Snagi se tega dne že veselijo. »Center v Stanežičah bo objekt, s katerim bomo načela krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja uresničevali v praksi. Z njim bomo omogočali zelena delovna mesta, ohranjali rokodelska in obrtna znanja ter spodbujali solidarnost in sodelovanje,« je sklenila sogovornica iz podjetja, v katerem si želijo, da bi v Ljubljani zrasla še vsaj dva tovrstna centra. Do leta 2020 pa nameravajo urediti tudi več mini zbirnih centrov na različnih lokacijah po prestolnici.