Med 22 lani umrlimi motoristi jih je kar 20 samih zakrivilo nesrečo. Motorist, ki je danes izgubil življenje na Zaloški cesti, kot vse kaže, ni zakrivil nesreče. A to bo morala pokazati policijska preiskava, ki še ni končana. Na pot se mu je postavilo reševalno vozilo, ki (neuradno) ni bilo na nujni vožnji. Poleg 29-letnega voznika motorja je na kraju nesreče umrla tudi njegova 24-letna sopotnica, oba sta bila iz Ljubljane. V nesreči se je lažje poškodoval tudi 25-letni potnik v specialnem vozilu reševalne službe. Letos so umrli že trije motoristi in ena sopotnica, slovenske ceste pa so terjale že 23 življenj (samo prejšnji teden pet), kar je enako kot v enakem obdobju lani.

Trčenje v bok

»Pripeljal sem v križišče, da bi zavil levo, šel v avtopralnico in končal današnji delovnik. Čakal sem na nasproti vozeče vozilo. Rešilec nasproti mene pa je začel zavijati v svojo levo, proti gostilni Portal. V tistem je mimo mene pripeljal motorist. Jaz sem samo videl, kako je punco odneslo čez rešilec. Stopil sem iz avta, da bi čim prej pomagal. Videl sem, da punci ni več pomoči,« je na križišču Zaloške in Toplarniške razlagal taksist Hasib Šišić, ki je bil prvi na kraju tragedije. Na pomoč je priskočil še en očividec, ki je dejal, da je zdravnik, in z oživljanjem poskušal pomagati motoristu. Žal neuspešno. »Oba v rešilcu sta bila v šoku. Razumem,« je tiho dodal taksist Šišić.

Kot je bilo mogoče razbrati na kraju nesreče, je reševalno vozilo, ki ni bilo na nujni vožnji, v križišče zapeljalo iz smeri ljubljanske obvoznice. Zavijalo je levo proti gostišču. Morda je 34-letnega voznika zaslepilo sonce, katerega žarki so ob drugi uri popoldne močno sijali vzporedno z Zaloško naravnost v voznike, ki so vozili proti središču mesta. Iz te smeri pa je pripeljal motorist s hondo CBR. S kakšno hitrostjo, ni mogoče trditi. Silovito je trčil v bok reševalnega vozila, voznik motorja in sopotnica sta popadala po tleh in umrla.

Podrobnosti za zdaj neznane

Zaloška cesta je bila do pete ure popoldne na odseku od Kajuhove ulice do Poti na Fužine zaradi ogleda nesreče zaprta. Poleg preiskovalne sodnice in tožilke si je kraj nesreče ogledal tudi izvedenec za prometne nesreče. Uradno s policije niso mogli posredovati nobenih podatkov o vzrokih za tragično nesrečo, sploh pa ne tega, kakšne luči so gorele na semaforjih, s kakšno hitrostjo je pripeljal motorist in ali reševalno vozilo res ni bilo na nujni vožnji.