Predsednik nogometašev Olimpije Milan Mandarić je po naših zanesljivih informacijah odpustil športnega direktorja Ranka Stojića, ki se je v zadnjem mesecu dni zaradi spornega poslovanja znašel v nemilosti javnosti. Neuradno bo Olimpija že danes potrdila slovo Stojića, ki ga je Mandarić pred letom dni že odpustil in ga jeseni znova povabil v Stožice. Večerna tekma med Olimpijo in Gorico bo tako minila v senci Stojićevega odhoda, 26. krog v prvi ligi pa se je začel že včeraj z dvobojem med Koprom in Krškim. Vodilni Maribor se bo v Ljudskem vrtu pomeril z daleč najslabšim moštvom prve lige Radomljami. Vijolični bi lahko izdatno izboljšali razliko v zadetkih, Maribor pa je pred nadaljevanjem prvenstva napisal pismo selektorju Srečku Katancu.

Na Bonifiki so Koprčani proti Krškemu prekinili serijo neporaženosti v spomladanskem delu. Ko so v uvodnih minutah pritisnili proti krškim vratom, se je zdelo, da je to še en obetaven začetek za nadaljevanje uspešne serije. Vrhunec je bila obetavna kombinacija Hodžića in Križmana, ki je iz obrata nastreljal vratarja Zalokarja. A presenetljivo hitro se je nato pobuda preselila pred koprska vrata in po poskusih Dangubića in Škrbića je bil slednji v 39. minuti na pravem mestu.

Koprčani so se v nadaljevanju sestavili in začeli nizati napade, ki pa so bili brez pravega zaključka. A v trenutkih domače premoči je sledil hiter gostujoči protinapad za uspešen diagonalen zaključek mladega srbskega napadalca Škrbiča. »Te tri točke nam ogromno pomenijo v boju z Aluminijem za osmo mesto,« je poudaril vezist Krškega Martin Kramarić, domači trener Igor Pamič pa je izpostavil: »Kot trener sem prvi krivec za poraz in ne ostane drugega, kot da se pripravimo za naslednjo tekmo.«

RUDAR – CELJEdanes ob 17. uri, sodnik: Žganec

Daleč je že odmevna zmaga Rudarja v Stožicah. Velenjčani so po slavju v Ljubljani izgubili dvakrat zapored. In to na kakšen način, povzdigujejo glas poznavalci, ki na tekmah Rudarja iščejo teorije zarote in opozarjajo, da se okoli kluba odkrito muzajo specialisti za stavniške posle. Nogometna zveza bi morala oceniti, ali bi velenjski kolektiv nemara res veljalo vzeti pod drobnogled, da bi zaščitila integriteto lige. Rudar bi se v državnem prvenstvu lahko kmalu znašel v nevarnih vodah, saj ima le še štiri točke prednosti pred Aluminijem. Senad Jahić je zaradi delovnega razmerja v velenjskem rudniku prekinil pogodbo s klubom, a bo še naprej nosil dres Rudarja.

Celjani spomladi še niso doživeli poraza. »Preživeli« so štajerski derbi z Mariborom, po gostovanju v Velenju pa bodo na svojem stadionu gostili še Domžale in Olimpijo. »Rudar bolje igra proti moštvom iz zgornjega doma. Čaka nas zahteven preizkus, zato bomo morali biti dobro pripravljeni,« ocenjuje celjski branilec Elvedin Džinić.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Tolimir, Billong, Zec, Iharoš, Pišek, Babić, Glavina, Vručina, Grbić, Mary. Celje: Kotnik, Podlogar, Hadžić, Džinić, Klemenčič, Pišek, Pungaršek, Cvek, Cvijanović, Požeg Vancaš, Volaš. Naš namig: 0.

DOMŽALE – ALUMINIJdanes ob 18. uri, sodnik: Jug

Po zmagi nad Olimpijo so imele Domžale imenitno priložnost, da se vmešajo v tekmo za drugo mesto. Potem ko so dobile prvi polčas na gostovanju v Novi Gorici, je njihova igra v nadaljevanju razpadla, kar je privedlo do poraza z 1:3. Vse kaže, da nogometaši v rumenih dresih še niso zreli za odmevnejši dosežek, čeprav je Olimpiji v spomladanskem delu prvenstva spodrsnilo na vseh štirih tekmah.

Tokrat bodo imeli Domžalčani vendarle nekoliko lažjo nalogo, saj bodo gostili predzadnji Aluminij. Po reprezentančnem premoru se za varovance Simona Rožmana začenja pomembno obdobje, saj bodo čez teden dni igrali tudi v polfinalu pokala, ko jim bo nasproti stala drugoligaška Krka. »Vsak mora pri sebi razčistiti nekatere stvari in se motivirati za naslednjo tekmo, ki ne bo lahka. Treba bo dati vse od sebe, če hočemo zmagovito nadaljevati,« je za klubsko spletno strani dejal obetavni Jan Repas, ki je prejšnji teden igral za mlado reprezentanco. Čeprav bodo Domžale danes v vlogi favorita, Repas pravi, da to nič ne pomeni, »saj je liga zelo izenačena, zato lahko vsak premaga vsakega«.

Kidričani so se na začetku spomladi zlahka otresli zadnjih Radomelj, saj so vknjižili še sedem točk. »Proti favoritom nimamo česa izgubiti,« pravi njihov adut Žiga Škoflek.

Verjetni postavi – Domžale: Milić, Balkovec, Elsner, Blažič, Širok, Vetrih, Husmani, Matjašič, Majer, Repas, Ožbolt. Aluminij: Janžeković, Kocić, Damiš, Turkalj, Jakšić, Tahiraj, Mensah, Muminović, Škoflek, Kramer, Vrbanec. Naš namig: 1.

MARIBOR – RADOMLJEdanes ob 19.30, sodnik: Goričan

Ko se je začel reprezentančni premor, je Zlatko Zahović izpostavil, da še nihče ni postal prvak v marcu. Se pa da postati prvak ali pa vsaj glavnino opraviti v aprilu, ko Maribor – tako kot Olimpijo – čaka osem tekem, kar trije derbiji. Zato ne preseneča, da Darko Milanič poudarja, kako pomemben bo začetek niza. Najprej danes vijoličaste čakajo Radomlje, nato v soboto še gostovanje pri Krškem. Ni pa to edino, kar so v povezavi z reprezentanco izpostavili v Ljudskem vrtu. Javno so sporočili selektorju Katancu, da je za spoštovanje treba spoštovati: »Poniževanje akterjev na domačih igriščih je tudi izničevanja truda vseh, ki so v različnih vlogah pomemben del mednarodne nogometne družine. Smo res tako slabi? Je tuje res toliko boljše od domačega?«

Že sam razpored bi Milaniča napeljal k rotaciji, še bolj pa ga bodo poškodbe. Poleg že poškodovanega Marwana Kabhe sta zbolela še postopno okrevajoči Luka Zahović in Damjan Bohar, Aleks Pihler ima štiri kartone, Denis Šme ima še vedno težave z ahilovo tetivo, Milivoje Novaković pa se je iz Škotske vrnil šele na torkov trening.

Radomlje so po uvodnem porazu z Aluminijem šle na vse ali nič, sicer iztržile doslej le slednje, toda vseeno zapretile tekmecem.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Viler, Defendi, Šuler, Palčič, Vrhovec, Hotić, Ogrinec, Vršič, Tavares, Novaković. Radomlje: Ivačić, Marinšek, Ejup, Karamatić, Kramarić, Cerar, Balić, Jakovljević, Predragović, Krcić, Šipek. Naš namig: 1.

OLIMPIJA – GORICAdanes ob 20.15, sodnik: Skomina

Po trenerju Luki Elsnerju Olimpijo očitno zapušča še prvi kadrovik Ranko Stojić, ki je med zimskim premorom povsem zgrešil s prenovo igralskega kadra in za seboj pustil razdejanje. Naši viri pravijo, da je Stojić že pred dnevi zapustil Ljubljano in se odpravil v Beograd, kamor je odpotoval tudi predsednik Milan Mandarić, da bi se z najtesnejšim sodelavcem dogovoril za prekinitev pogodbe. Mandarić se je s Stojićem včeraj sestal v večernih urah, za Dnevnik pa je še pred tem povedal, da »obstaja verjetnost za odhod športnega direktorja«. Kot kaže, bo Olimpija še pred nocojšnjo tekmo z Gorico tudi uradno potrdila novico o Stojićevem slovesu, njegov položaj pa naj bi do konca sezone ostal prazen. Mandarić se je nedavno razšel tudi z odvetnikom Francijem Matozom.

Novi trener Marijan Pušnik bo proti Gorici lovil prvo zmago po vrnitvi na klop Olimpije. Še vedno ima kopico poškodovanih igralcev, zato nima izbire pri udarni enajsterici. Vratar Nejc Vidmar si je zvil gleženj, zato ga bo zamenjal obetavni Rok Vodišek. »Ne nadejam se korenitih sprememb v slogu igre, saj imamo premalo časa,« pravi Marijan Pušnik, ki opozarja na neprimerna igrišča v Spodnji Šiški, kjer ima Olimpija začasno domovanje. »Zaradi trdih igrišč so igralci načeti,« je rekel Pušnik.

Verjetni postavi – Olimpija: Vodišek, Klinar, Štiglec, Mitrović, Bajrić, Cretu, Ilić, Kirm, Eleke, Benko, Wobay. Gorica: Sorčan, Škarabot, Jogan, Kavčič, Gregorič, Žigon, Grudina, Kolenc, Osuji, Burgić, Filipović. Naš namig: 1.