Že po dveh krogih v košarkarski ligi za prvaka stvari stojijo približno tako, kot je bilo mogoče predvideti. Pomlajeni Helios, ki je razprodal nosilce in pomladil moštvo, ter presenečenje prvega dela sezone Hopsi zasedajo peto in šesto mesto, medtem ko preostala četverica položaje, ki peljejo v polfinale. A ker je do konca drugega dela še osem krogov, se stvari seveda še lahko spremenijo. V današnjem tretjem krogu bo najbolj zanimivo v Laškem, kjer bo gostovala Krka.

Trener Novomeščanov Simon Petrov pred obračunom z Zlatorogom zagotovo nima mirnega spanca. Gostovanja v Laškem so za vsako moštvo ena težjih v državnem prvenstvu, a je po drugi strani gostitelj v zadnjem obdobju v mizerni strelski formi. Ekipa trenerja Aleša Pipana je namreč na zadnji tekmi rednega dela proti Hopsom (23-3) ter prvima v ligi za prvaka proti Rogaški (17-1) in Heliosu (18-2) skupno za tri točke metala le 10,4-odstotno. Kljub temu je Zlatorog v tem obdobju klonil le na gostovanju v Rogaški Slatini, a je jasno, da bo proti Krki s podobnim izkupičkom izza črte 6,75 metra težko računal na uspeh. »Čaka nas ena najtežjih preizkušenj v ligi za prvaka. Če se bodo moji košarkarji držali tega, kar se bomo dogovorili v garderobi pred začetkom obračuna, potem se lahko nadejamo ugodnega rezultata,« pravi Aleš Pipan, ki je dolenjsko moštvo, takrat pod vodstvom Dejana Mihevca, v dvorani Tri lilije letos že ugnal, v Novem mestu pa klonil. Zdaj za krmilom Krke sedi Simon Petrov, ki mu je vodstvo kluba naložilo zahtevno nalogo – osvojitev naslova državnega prvaka. Z na papirjem najlažjima tekmecema je opravil suvereno, a 41-letni Novomeščan s prikazanim ni bil povsem zadovoljen. »Za kakšno bolj resno košarko sprejemamo preveč napačnih odločitev tako v napadu kot v obrambi. To bomo morali ob agresivni igri še popraviti,« pravi.

Čeprav je trener Olimpije Gašper Okorn svoje igralce pred obračunom drugega kroga v ligi za prvaka z Rogaško opominjal na zaušnico, ki so jo prejeli v drugi četrtini zadnjega obračuna rednega dela od istega nasprotnika, to ni zaleglo. Ljubljančani so namreč v Rogaški Slatini na parket stopili brez prave energije, kar so gostitelji na krilih navijačev znali izkoristiti. Čeprav so zmaji v drugem polčasu nato skoraj prišli do preobrata, Okorn poraza v zadnji sekundi po košu Dragiše Drobnjaka ni preveč obžaloval. Meni namreč, da je opozorilo njegovemu moštvu prišlo ob pravem času. Ljubljančani so se v letošnji sezoni zaradi napačnega pristopa sem ter tja že opekli, a znali nato vsakokrat odločno odgovoriti. »Predvsem želimo proti Heliosu spet zmagati. Zgolj s pravim pristopom lahko računamo na uspeh v Stožicah,« pravi ljubljanski strateg, ki bi si v dani situaciji težko želel ugodnejšega nasprotnika. Helios je namreč po izpadu iz Fibine lige prvakov razprodal nosilce moštva, nazadnje Tomaša Kyzlinka. Trener Dejan Čikić, ki pritiska rezultata nima, kar je glede na pomlajeno moštvo tudi logično, sporoča: »Kljub temu da se podajamo k favoriziranemu tekmecu, želimo prikazati vse, kar znamo, in iskati priložnosti za presenečenje.«

Na tretji tekmi drugega kroga lige za prvaka se bosta na Polzeli udarili moštvi, ki želita nekaj dokazati. Hopsi to, da sta bila uvodna poraza posledica razporeda, saj so gostovali pri Olimpiji in Krki, Rogaška pa, da odličen vstop v drugi del sezone državnega prvenstva z zmagama proti Zlatorogu in Olimpiji ni presenečenje. »Stanje v ekipi Rogaške je izjemno, zato bo tokrat proti njim še težje igrati. Kljub temu pa mislim, da bomo pred domačimi gledalci vpisali prvo zmago v ligi za prvaka,« je samozavesten trener Hopsov Boštjan Kuhar, podobno kot na drugi strani strateg Rogaške Damjan Novaković: »Na Polzelo odhajamo po zmago. Za končni uspeh bomo potrebovali kombinacijo košarkarske inteligence, borbenosti in športne sreče.«

Liga Nova KBM, za prvaka, 3. krog, danes ob 18. uri: Olimpija – Helios, ob 19. uri: Hopsi – Rogaška, ob 20. uri: Zlatorog – Krka, za obstanek, 3. krog, danes ob 18.30: Podčetrtek – Portorož, ob 19. uri: Šenčur – Primorska, Tajfun – LTH Castings.