Poslovnežu Igorju Rakuši je v začetku letošnjega leta za nekaj dni uspelo blokirati transakcijske račune družbe Radeče papir nova, zdaj pa zahteva prisilno poravnavo. Po insolvenčni zakonodaji lahko prisilno poravnavo sprožijo tudi upniki, ki so skupaj imetniki 20 odstotkov finančnih obveznosti dolžnika, izkazanih v zadnjem javno objavljenem letnem poročilu.

Tako so družbi Interexpo a, Strelski center Gaj in društvo Strelski klub Central v Rakuševi lasti celjskemu sodišču predlagali prisilno poravnavo za družbo Radeče papir nova na podlagi bilančnih podatkov iz leta 2015. Po njihovih navedbah je imela leta 2015 družba Radeče papir 3,4 milijona evrov osnovnega kapitala, dobrih 6000 evrov rezerv iz dobička, za okoli 118.000 prenesenega čistega dobička, izguba tekočega leta pa je znašala 2,2 milijona evrov. Po insolvenčni zakonodaji pa je družba dolgoročno plačilno nesposobna, če izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosega polovico osnovnega kapitala in če te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Dodatne zahteve sodišča

Za začetek prisilne poravnave je sodišče od podjetij in društva Rakuše zahtevalo, da morajo predlog dopolniti, med drugim s poročilom o finančnem položaju in načrtom finančnega prestrukturiranja. Kako bodo sploh lahko izpolnili zahteve sodišča, glede na to, da nimajo dostopa do vseh potrebnih podatkov, ni znano.

Če izhajamo iz pojasnil Tomaža Režuna, enega od treh direktorjev družbe Radeče papir nova, sicer pa župana občine Radeče, za prisilno poravnavo ni nobenega razloga: »Lastniki so družbo nedavno že dokapitalizirali z dvema milijonoma evrov, v kratkem pa bo sledila še ena dokapitalizacija v enakem znesku,« je poudaril Režun in dodal, da so lani dosegli 37 milijonov evrov prihodkov.

Na podlagi vložene izvršbe je sodišče januarja letos izdalo začasni odredbi, s katerima je Rakuši uspelo na lastniškem deležu družbe Radeče papir nova v hčerinski družbi Muflon vpisati dve hipoteki, v skupni vrednosti okoli 400.000 evrov. Poleg tega mu je za deset dni uspelo blokirati transakcijske račune družbe. Kot je pojasnil Režun, je bila blokada računov odpravljena, ko se je na računih zbralo 400.000 evrov, zadeva pa še ni končana. Rakuša pa je dejal, da papirnica predlagateljicam prisilne poravnave iz naslova podpisanih pogodb sicer dolguje 4,98 milijona evrov, od tega zneska na finančne terjatve (nevrnjena posojila brez obresti) odpade 1,9 milijona evrov.

Ugotovitve forenzične revizije »enostranske in izkrivljene«

Rakuša ima zasluge, da je propadla papirnica leta 2013, ko je arabski finančni sklad Emkaan Investments iz stečajne mase Papirnice Radeče odkupil zaključeno proizvodno enoto, spet začela obratovati. Toda jeseni leta 2015 se je z Arabci sprl, z direktorskega mesta družbe Radeče papir nova in Muflona pa se je moral na hitro posloviti. Po zatrjevanju naših virov naj bi bile povod za to ugotovitve forenzične revizije, ki naj bi kazale na domnevno sporne posle med Rakuševimi podjetji in Skupino Radeče papir nova. Zaradi teh ugotovitev je družba Radeče papir nova tudi ovadila Rakušo.

Po njegovih pojasnilih je tako imenovana forenzična revizija, za katero je izvajalec navedel, da ni bila izdelana v skladu z revizorskimi standardi ter je narejena na presečni datum, ki ne zajema obojestranskih knjigovodskih evidenc, enostranski in izkrivljen prikaz takratnih aktualnih dogajanj. »Poleg tega ne gre za relevanten prikaz stanja, kar so potrdili tudi rezultati v postopkih izvršb in začasnih odredb,« je poudaril Rakuša. Po njegovem prepričanju gre za neutemeljene očitke o nepravilnostih v povezavi s podjetjem v zasebni lasti, ki ga je vodil brez omejitev in je v času njegovega vodenja poslovalo z dobičkom, zato razlogov za njihovo ugotavljanje ni.

A očitno organi odkrivanja in pregona o tem niso prepričani. Kot so nam nedavno pojasnili na celjski policijski upravi, kriminalisti v skladu z usmeritvami specializiranega državnega tožilstva zoper fizično osebo in več pravnih oseb v predkazenskem postopku zbirajo obvestila o sumu storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na škodo gospodarskih družb z območja Radeč.