Kranjsko sodišče ni izreklo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja županu Boštjanu Trilarju, ki je lani pijan povzročil prometno nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami. Ob dejstvu, da mu je vožnjo prepovedalo za leto in pol, sicer zelo običajen ukrep sploh ni bil izrečen. Razlog? Tožilstvo takega ukrepa niti ni predlagalo.

Februarja lani je Boštjan Trilar v bližini doma treščil v kombi na nasprotnem voznem pasu, vozil pa je pijan, kar je pokazala analiza krvi, saj je alkotest na kraju nesreče odklonil. Zdaj je okrajno sodišče, kot smo poročali že včeraj, izreklo kranjskemu županu denarno kazen 5600 evrov ter 18-mesečno prepoved vožnje vozil B-kategorije in plačilo stroškov postopka. Vendar pa sodišče ni izreklo pogostega, skoraj običajnega ukrepa, kadar voznik vozi pijan, se pravi prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, kar pomeni, da mora tak voznik ponovno opraviti vozniški izpit.

Postopka o prekršku ni bilo

Ko smo povprašali na policijo, kako je v zvezi s tem tekel postopek, so nam na policijski upravi Kranj pojasnili, da so predkazenski postopek končali s kazensko ovadbo in postopka o prekršku sploh ni bilo. »V prometni nesreči je policijska postaja vodila predkazenski postopek in ga končala s podajo kazenske ovadbe. Zato se hkrati zoper storilca ne vodi postopek o prekršku in se mu tudi ne izrekajo sankcije za prekrške,« je povedal Bojan Kos s PU Kranj. Kranjsko tožilstvo je sicer preganjalo Trilarja po 324. členu kazenskega zakonika, se pravi zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (alkohol in povzročitev nesreče z lahkimi poškodbami), za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor od treh mesecev do treh let in prepoved vožnje motornega vozila. Sodišče se je torej odločilo za denarno kazen in prepoved vožnje.

Tožilstvo pa sploh ni zahtevalo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja za voznika, ki je imel v krvi dvakrat preseženo količino alkohola, bil pridržan in se je nesramno vedel do policistov in reševalcev, za kar ga je že denarno kaznovala policija. Kot smo včeraj citirali izkušenega policista, je nenavadno, da Trilarju ni bilo izrečeno tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, ki sicer redno doleti hujše kršitelje. »Varnostni ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ni bil izrečen, ker ni bil predlagan,« so nam odgovorili z okrajnega sodišča v Kranju. Kar posledično pomeni uperjen prst v tožilstvo, čeprav bi verjetno lahko tudi sodišče tako kazen izreklo brez tožilskega predloga.