Splošna bolnišnica Jesenice je bila v lanskem letu precej bolj oblegana, kot so načrtovali njeni vodilni. Na bolnišnično zdravljenje so sprejeli 13.746 bolnikov, čeprav so načrtovali 776 hospitalizacij manj. Na kirurškem oddelku pa so namesto načrtovanih 2943 bolnikov oskrbeli 128 bolnikov več. Tudi porodov je bilo 67 več od predvidenih 800, z njimi so se v statistiko Nacionalnega inštituta za javno zdravje zapisali kot porodnišnica z največjim porastom porodov glede na preteklo leto. Spomnimo, da so že lani v jeseniški porodnišnici s številko, višjo od 800, poročali o rekordnem letu.

V urgentni center z vse Gorenjske

Tudi v večini specialističnih ambulant so načrtovani delovni program uresničili v večji meri od načrtovanega. Manj bolnikov od predvidenih je obiskalo internistične splošne ambulante, urgentno kirurško, pediatrično, urološko, mamografsko ambulanto ter ambulanto za bolezni dojk. Na obisk zadnjih dveh ambulant je vplival začetek delovanja programa Dora v Kranju. V urološki dejavnosti pa se še vedno soočajo s pomanjkanjem kadra. V pediatrični ambulanti, ki je zelo odvisna od akutnih obolenj, so zabeležili upad obolelih otrok, česar ni bilo mogoče nadoknaditi z dodatnimi programskimi ambulantami. V internističnih splošnih ambulantah pa je nedoseganje načrta posledica zmanjšanja števila obiskov v antitrombotičnih ambulantah, saj se je del pacientov preusmeril v druge zavode. »Na število pacientov v okviru urgentne kirurške ambulante pa nimamo vpliva. Upad obravnavanih pacientov je tudi posledica delovanja urgentnega centra,« ugotavlja pomočnik direktorja za finančno računovodsko področje Branko Matjašec.

Prav odprtje novega urgentnega centra decembra predlani je krivo za večji obisk bolnikov iz spodnjega dela Gorenjske. »Že v prvih treh četrtinah lanskega leta smo imeli na ta račun več kot 400 dodatnih hospitalizacij. V specialističnih ambulantah je bilo leta 2005 v obravnavi 25 odstotkov bolnikov iz drugih območij Gorenjske, lani pa je bilo teh bolnikov že 37 odstotkov,« pojasnjuje direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar.

Brez zidanja gradov v oblakih

Vse to pa je za jeseniško bolnišnico pomenilo tudi pozitivno poslovanje, s čimer se je včeraj seznanil svet zavoda. »Lansko poslovno leto smo končali s pozitivnim poslovnim rezultatom v višini 588.464 evrov,« se z dobrimi rezultati pohvali Poklukar. Izgubo, ki je predlani znašala še 4,5 milijona evrov, je bolnišnica znižala in je konec lanskega leta znašala 3,9 milijona evrov. »Zadovoljni smo z rezultati, lahko smo zgled marsikateri bolnišnici. Zanje je bilo treba narediti uresničljiv finančni in poslovni program, ne pa zidati gradove v oblakih,« je rezultate komentiral predsednik sveta bolnišnice mag. Dušan Krajnik.

Med odhodki, ki jih niso pričakovali, so predvsem posledice sprostitve Zujfa, je opozoril direktor bolnišnice. Nadure, ki so jih zaposleni po navodilih nadrejenih opravljali od leta 2011, zanje pa niso dobili plačila, so lani bolnišnico stale kar 696.330 evrov. Dobaviteljem je sicer bolnišnica lani račune plačevala v povprečju v 128 dneh, zdaj pa je to dobo skrajšala za 20 dni. Precej dlje pa morajo bolniki čakati na operacije, a se lotevajo tudi te težave. Najdlje, kar okoli 600 dni, tako bolniki na Jesenicah še vedno čakajo na ortopedsko operacijo kolka, a v vodstvu bolnišnice opozarjajo, da je to vseeno 100 dni manj kot pred enim letom.