Vodja misije IMF za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev je ocenil, da je država na pravi poti, a mora nadaljevati začrtane reforme, zlasti pokojninsko reformo, in pospešiti privatizacijo. V Sloveniji se je precej povečala zasebna potrošnja, investicije so nad napovedano ravnjo, povečuje se tudi izvoz. Po mnenju IMF pa bi morala država prevetriti strategijo upravljanja državnih naložb in zmanjšati število naložb, ki jih opredeljuje kot strateške.

Priporočila IMF ostajajo podobna kot lani. »Javni dolg ostaja visok, enako je z nedonosnimi terjatvami v malem gospodarstvu,« je povzel Georgijev. Država bi morala omogočiti večjo prožnost na trgu dela. Na pokojninskem področju bi morali povečati obseg vplačil za pokojnine, zaostriti merila upokojevanja in zvišati upokojitveno starost na 67 let, pokojnine pa usklajevati le z inflacijo. Banke bi morale prenoviti poslovne modele, država pa nadaljevati prizadevanja za uvedbo nepremičninskega davka ter do leta 2020 izničiti strukturni primanjkljaj in javni dolg do leta 2026 znižati pod 60 odstotkov BDP.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se strinjajo z ugotovitvami IMF, da je zdaj pravi čas za strukturne reforme. Slovenske oblasti bi morale priporočila sklada dosledno upoštevati, da ne bi že čez dve leti ali tri leta spet prišli v hude škripce, pravijo.