Močni veter in visoki valovi so bičali obalo na severovzhodu Avstralije, kjer so poškodovali nekaj domov, podirali drevesa, poplavljali ceste, brez elektrike pa je ostalo okoli 50.000 gospodinjstev. Oblasti so že pozvale prebivalce obalnih mest, naj ostanejo na varnem vsaj naslednjih 12 ur. Avstralski premier Malcolm Turnbull pa je aktiviral tudi posebni »načrt za krizno odzivanje«, saj da se stanje zaradi ciklona »hitro poslabšuje«. V parlamentu v Canberri je povedal še, da je avstralska civilna zaščita vzpostavila posebno ekipo za soočanje s posledicami tega velikega tropskega viharja. Njegovo kategorijo so s štiri že znižali na tri, do srede zjutraj pa naj bi še dodatno oslabel.

Trenutno poročajo zgolj o eni hujši poškodbi, a so lokalne oblasti prepričane, da je to zgolj začetek. Informacije bodo namreč na voljo šele, ko se bodo reševalne ekipe odpravile na teren, kar jim trenutno onemogočata veter in dež. »Zelo glasno je. Kot bi mimo hiše vozil vlak. Še vedno noro piha,« je za Reuters povedala ena od prebivalk območja.

Na severu avstralske zvezne države Queensland so sicer zaradi ciklona Debbie v minulih dneh evakuirali več tisoč ljudi, med drugim tudi turistične otoke Whitsunday. Meteorologi opozarjajo tudi pred obsežnimi poplavami, saj bi se viharni val morja, ki ga pred sabo potiska ciklon, združil še s plimo. Policija je že v ponedeljek izdala še posebno opozorilo pred poplavljanjem morja v okolici Whitsundaya, med drugim tudi za kraja Bowen in Airlie Beach.

Ciklon Debbie je eden od najhujših v zadnjem času. Leta 2011 je območje zadel zadnji hujši ciklon Yasi, ki je uničil več domov in polj.